Amerikansk storinvestor tar nytt jafs av norsk tech: Xeneta henter 242 millioner

Lugard Road Capital brukte bare tre uker på å bestemme seg for å investere i gründer Patrik Berglund.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske storfondet holder en lav profil, og uttaler seg svært sjelden i mediene. Men de siste månedene har de vist en desto større appetitt på nye norske teknologiselskaper. Først bedriftslæringsplattformen Attensi, så markedsplassene Tise og Bookis, og nå kommer altså shipping-tech-selskapet Xeneta inn i porteføljen.

Lugard Road Capital leder an i en runde på 242 millioner kroner, der det norske selskapet verdsettes til rundt 1,1 milliarder kroner.

- Xeneta adresserer et kritisk og akutt behov for bedre innsikt i fraktpriser. Vi er overbevist om at Xenetas smarte plattform for markedsdata om sjø- og luftfrakt vil bidra med akutt nødvendig innsikt i en industri som for tiden opplever historisk store forstyrrelser i leveransekjeden, sier Doug Friedman, partner i Lugard Road Capital, i en uttalelse som må sies å være sjelden vare fra deres side, gjengitt i en pressemelding som Xeneta selv hadde skrevet.

Kort prosess

Lugard holder til i New York og har flere milliarder dollar til rådighet for investeringer. De går ifølge egen beskrivelse inn i børsnoterte og unoterte selskaper innen internett-, programvare-, forbruker- og teknologisektorer. I tillegg til å investere i flere norske startups har fondet vært på eiersiden i Schibsted, Mercel og House of Control, men da med morselskapet, hedge-fondet Luxor Capital Group.

Gründer og administrerende direktør Patrik Berglund forteller om en effektiv prosess, da amerikanerne først fikk los på byttet.

– Før har vi brukt fem til seks måneder på slike prosesser, og det har vært et slit. Denne gangen var prosessen sjukt gründervennlig, og vi kunne gå tilbake til businessen og bygge selskapet raskt, sier Berglund.

Det første møtet var i april. Tre uker senere hadde Xeneta og Lugard kommet til enighet. I mellomtiden hadde investorene gjort en usedvanlig grundig jobb. De hadde intervjuet tidligere ansatte i Xeneta og tidligere ansatte hos de nærmeste konkurrentene. De hadde intervjuet kundene, og tidligere ansatte hos kundene. De hadde funnet frem til brukerne hos kundene, og de hadde snakket med industrieksperter.

– Jeg har vært i mange investormøter, der andre kanskje skjønner bare litt av hva vi driver med. Da er det imponerende hvor godt Lugard forsto oss på så kort tid, sier Berglund.

Ambisjoner

– Hva annet enn kapital kan de bidra med?

– De bringer inn sinnssyke ambisjoner. Det smitter over, og de får oss til å tenke på hvordan vi kan gjøre ting enda fortere. De kan også bidra med nettverk til en viss grad, og har et stort korps av utviklere. Samtidig er det viktig å huske på at det er vi som skal levere, ikke dem, presiserer gründeren.

I tillegg til Lugard øker Creandum og Investinor potten i Xeneta. Fra før er Smedvig Capital, Point Nine Capital og Alliance Venture inne i selskapet som med denne investeringen har hentet til sammen over 416 millioner kroner.

Satser på analyse

Pengene denne gangen vil gå med til å øke bemanningen kraftig, og selskapet lyser nå ut cirka 40 nye stillinger.

Foruten å styrke salgs- og teknologi-siden, vil det gå til å ytterligere øke satsingen i nye markeder. Det skal også gå til å bygge et eget analyseteam, som kan bidra med innsikt i markedet for sjø- og luftfrakt, nå når verden gjenåpnes.