5 investorer om 2022

Alliance-sjefen mener «talent-crunch» vil prege norske startups neste år

Likevel vil Norge få et par unicorns til i 2022, spår Alliance Venture-sjef Johan Gjesdahl.

Johan Gjesdahl, managing partner i Alliance Venture.
Publisert

Sammen med utvalgte norske tidligfase-investorer kaster Shifter hver dag i romjula et blikk tilbake på venture-året vi har lagt bak oss, og tar en titt inn i krystallkula for å finne ut hva som kommer til å prege det neste!

Først ut er Alliance Venture, som nylig deltok i storemisjonen til nederlandske Medal.tv, hvor Aurora Klæboe Berg er blant gründerne.

Bli bedre kjent med Alliance Venture ved å søke dem opp i Shifters investordatabase!

– Hva er det viktigste som skjedde innen (norsk) venture i år?

– At vi fikk tre unicorns; Oda, Cognite og Gelato, i tillegg til notering av Autostore. Dette viser at det er mulig å lykkes stort fra Norge, samt bidrar til økt internasjonal interesse for norske start-ups. Suksess avler suksess, så dette er veldig positivt for økosystemet. Mange nye early-stage fond etablert; det betyr mer kapital til tidligfase og flere alternativer for gründere – det er bra!

– Hva er din spådom for VC-året 2022?

– De vil fortsatt være stor konkurranse om de meste attraktive dealene, spesielt fra utenlandske fond. Norge kommer til å få et par unicorns til. Trenden med at fond beveger seg mot tidligere fase – presset av konkurranse – istedenfor å drifte mot senere fase vil fortsette. For de fleste gründere vil det fortsatt være tøft å hente kapital.

– Pek på en trend som kommer til å påvirke bransjen neste år, på godt eller vondt.

– Talent-crunch. Startups er i hovedsak avhengig av to ting; kapital og flinke folk. Kapital er nå mer tilgjengelig enn noen gang, men det er mangel på «talent», spesielt utviklere. Ny opsjonsordning vil nok gjøre det litt lettere å lokke folk ut av tryggere jobber, men mangelen på dyktige ansatte vil fortsette i 2022.