energi

6 måneder etter oppstarten har de ti kunder og hentet millioner

Gründerne bak Vind Technologies fikk både kunder og investorer ombord.

De tidligere Spacemaker-kollegaene Hilde Kristin Njøten, Helene Margrethe Bøhler og Jan-Tore Horn står bak Vind.
Publisert

– Vi hadde en del interesse fra forskjellige investorer, men bestemte at vi bare ville ha disse. Vi kjenner dem så godt, og det føles riktig og trygt, sier medgründer og administrerende direktør i Vind, Helene Margrethe Bøhler.

1. juni registrerte hun selskapet sammen med Hilde Kristin Njøten og Jan-Tore Horn. Siden den gang har veien videre gått i rasende tempo.

De fire Spacemaker-toppene Anders Kvåle, Håvard Haukeland, Carl Christensen og Halvor Aurmo gikk nylig inn med til sammen tre millioner kroner i det bare få måneder gamle oppstartsselskapet. Partene har ifølge Bøhler blitt enige om å holde verdivurderingen og størrelsen på de ulike eierandelene hemmelig inntil videre. Hun beskriver de finansielle detaljene i dealen som rundt «normalen» i en vanlig presåkornsrunde som dette.

Ny runde på gang

Bøhler sier at de nye investorene har bidratt med mye allerede, ikke minst innenfor organisasjonsbygging, og snart også kapitalinnhenting.

– Vi ser for oss en ny investeringsrunde på nyår. Der er deres erfaring med investorer og VCer svært viktig.

– Hvorfor har det vært viktig for dere å føle dere «trygge» på investorene?

– Vi følte på at det var viktig å kjenne dem godt. I senere runder vil vi åpne for fond, men nå ønsket vi å holde det veldig nært. Det har også vært viktig for oss at ting gikk kjapt. Vi vil bygge produkt og selskap, ikke bruke masse tid på å prate med investorer. Det var en vesentlig del av vurderingen.

Tett kundekontakt

Vind har allerede fått ti kunder om bord på tjenesten - alle er vindutviklingsselskaper med aktive prosjekter. Programvaren lar utviklerne finne de beste områdene for å plassere nye turbiner, gjør analyser på materialbruk, inkludert hvor mye kabler som må til for å sette opp parken. Den viser også hvor mye energi som sannsynligvis vil bli produsert, samt hvordan anlegget vil se ut fra kystlinjen.

Frem til nå har kundene fått bruke produktet gratis, mot at de har gitt Vind en time med feedback i uka. Blant de som har bidratt er Hafslund, RWE, Seagust, Deep Wind Offshore, Cloudberry og Zephyr.

– Vi har ikke tatt oss betalt, men går nå i kommersielle dialoger.

Teamet vokser

Siden Shifter sist snakket med selskapet har de allerede blitt flere i teamet. Vind er nå syv ansatte, og en åttende person er på vei inn fra januar. Det ser ikke ut til å stoppe der.

– Du kan gjerne få med at vi rekrutterer, sier Bøhler.

I tillegg til den siste investeringsrunden med kapital har selskapet fått tilskudd fra Innovasjon Norge. Sammen med Sintef har de også søkt om midler fra Forskningsrådet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!