KAPITALMARKEDET

1,85 milliarder kroner ekstra til Nysnø Klimainvesteringer

Regjeringen har presentert sin nye satsing på såkalt grønn omstilling.

Jean-Baptiste Curen, Siri Kalvig, Solveig Sundsdal og John Egil Johannesen i Nysnø med næringsminister Jan Christian Vestre på skjerm.
Publisert Sist oppdatert

Gjennom ulike ordninger setter regjeringen av 15 milliarder kroner til grønn omstilling i budsjettene for de to neste årene, annonserte statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre under en pressekonferanse torsdag morgen.

Blant annet tilføres de statlige investeringsmiljøene Nysnø Klimainvesteringer og Investinor frisk kapital.

Førstnevnte får 1,85 milliarder kroner ekstra i forbindelse med årets nysaldering av statsbudsjettet, noe som er den største enkeltbevilgningen til fondet siden det ble startet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Til sammenligning ble Nysnø tilført 600 millioner kroner i år, og til sammen har selskapet fått omtrent 3,5 milliarder kroner fra staten før denne tildelingen. Nå økes totalen med nesten 50 prosent.

– Det er riktig at det er et historisk sus over dette, sa næringsminister Vestre under pressekonferansen.

Strategidirektør Ingvild Meland i Nysnø beskriver tildelingen som en stor anerkjennelse og tillitserklæring.

– For at den jobben vi har gjort siden vi startet vårt investeringsarbeid for fem år siden er viktig for Norge. Dette er selvsagt en veldig kjekk nyhet for oss å få og motiverende for videre arbeid.

– Vi har fortsatt klokkertro på det samfunnsoppdraget vi er tildelt fra staten, nemlig å gjøre gode investeringer i ny, klimavennlig teknologi med høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. I praksis betyr det at vi bidrar til å nå klimamål og bygge nye norske selskaper og skape arbeidsplasser, samtidig som staten sikres en oppside gjennom kapitalavkastning. Vi gleder oss over at med større rammer kan vi få til mer.

Hun tolker tildelingen som et positivt signal på at Nysnø er et redskap regjeringen vil fortsette å bruke for å realisere sine klimaambisjoner.

– Og vi kommer til å jobbe videre med å identifisere og investere i klimateknologi som Norge og verden trenger. Dette er ikke noe vi skal gjøre alene – men alltid sammen med privat kapital.

Investinor styrkes på sin side med 150 millioner kroner.

Flere deler av det såkalte virkemiddelapparatet får også mer penger. Innovasjon Norge øker rammen for lavrisikolån til industriprosjekter med én milliard kroner, og gjennom samme selskap øremerkes også én milliard kroner for støtte til utvikling av batteriteknologi.

For øvrig får Siva én milliard kroner ekstra til investeringer i grønne fabrikkbygg, mens Eksfin, som tilbyr lån og garantier for å realisere eksportprosjekter, øker rammene med hele 10 milliarder kroner.

Dermed er mesteparten av de 15 milliarder kronene regjeringen lover bort knyttet til lån og garantier.

Nylig gjestet næringsminister Vestre Shifters podcast, hvor han hintet om mer matchingkapital i statsbudsjettet.