gründerPOLITIKK

Næringsministeren hinter om at han vil bla opp mer penger til gründere

Jan Christian Vestre bekrefter at han ser på hvordan han kan bidra med mer statlige penger som kan sørge for flere private investeringer i startups. 

Næringsminister Jan Christian Vestre varsler en gjennomgang av gründerpolitikken til Arbeiderpartiet.
Publisert Sist oppdatert

Etter det elendige valgresultatet til Arbeiderpartiet (Ap), har partiet varslet en storstilt gjennomgang av politikken det fører.

I en fersk episode av Shifters podcast forteller næringsminister Jan Christian Vestre at næringspolitikken generelt og gründerpolitikken spesielt er blant områdene som skal få en overhaling. Denne uken avholdes blant annet et innspillsmøte, hvor en rekke gründere er invitert for å si sin mening.

– Vi kommer til å komme tilbake med politiske, strategiske styringsdokumenter for å løfte den delen av næringspolitikken. Det er veldig lenge siden vi har hatt meldinger og strategier og veikart som går på det. Jeg kan ikke huske den siste, det var vel ikke i forrige periode heller. Nå er tiden kommet for det, sier han i episoden.

Man må for øvrig tilbake til 2015 for å finne den forrige politiske gründerplanen, som ble lagt frem av Solberg-regjeringen. 

Blant de heteste sakene som er oppe til debatt i oppstartsmiljøet nå, er formuesskatten. I episoden sier Vestre at han og partiet er åpen for innspill, men understreker skatte- og avgiftsbyrden på norske bedrifter må sees helhetlig. Skattepolitikkken er heller ikke hans bord, formelt sett. Det ligger hos finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Et annet tema er matchingkapital, altså offentlig kapital som legges på bordet gitt at private investorer også blar opp. I dag skjer det i stor grad gjennom investeringsselskapene Investinor og Nysnø Klimainvesteringer, samt gjennom ulike tilskudds-, låne-, og garantiordninger. I tillegg bidrar EU med matchingkapital gjennom ulike programmer.

– Jeg har hørt at vi trenger mer matchingkapital. Jeg skal ikke avsløre hva som står i statsbudsjettet, selvfølgelig, men vi ser på hvordan staten kan matche privat kapital, sånn at gründere i tidlig fase og som skal i vekst, får seg et ekstra puff, sier Vestre.

I episoden er Vestre også innom forenkling av virkemiddelapparatet og de offentlige anskaffelsesreglene, investeringer i batterifabrikker og havvind, norsk og utenlandsk eierskap, samt hans egen reise med familiebedriften Vestre - blant annet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.