KAPITALKRISEN

Elektrisk sparkesykkel fra Voi parkert på utsiden av Oslo S.

Verdivurderingen til Voi slaktes av storeier

VNV Global har skrevet ned verdien på Voi-aksjene med 63 prosent på ett år.

Publisert Sist oppdatert

Investeringsselskapet som eier 23 prosent av aksjene i elsparkesykkelselskapet Voi skrev i fjerde kvartal ned verdiene av eierposten med 57 millioner dollar, tilsvarende omkring 565 millioner kroner.

Det skriver den svenske teknologiavisen Breakit.

Eierposten vurderes nå til å være verdt 84 millioner dollar, eller drøyt 830 millioner kroner. Det er 63 prosent lavere enn i starten av 2022, skriver avisen.

Nedjusteringen er gjort i tråd med verdsettelsesmodellen til VNV, som benytter kursutviklingen til en gruppe med sammenlignbare selskaper.

Basert på VNVs vurdering, er Voi nå verdt totalt 435 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder kroner.

Da selskapet hentet penger i desember 2021, fikk de enhjørningsstatus med verdivurderingen rett over én milliard dollar.

I sommer skrev Shifter at selskapet økte omsetningen med 140 prosent - men gikk nesten én milliard kroner i minus. Også da gjorde storaksjonæren betydelige nedskrivinger i elsparkesykkelselskapet.

Tross nedskrivingen, hevder VNV i sin kvartalsrapport at fjorårets siste kvartal var det beste fjerde kvartalet i Vois historie, og at elsparkesykkelselskapet sikter på positiv Ebita, det vil si resultat før skatter og avgifter, inneværende år.

Kommunikasjonssjef Kristina Hunter Nilsson i Voi presiserer i en e-post til Shifter at verdsettelsen er et av flere parametere selskapet måles på, og mener at nedskrivingen ikke er en veldig stor overraskelse gitt utviklingen i teknologisektoren.

«Endringen i verdsettelse endrer ikke det faktum at vi endte 2022 med vårt sterkeste kvartal noen gang og vi fortsetter veksten med fokus på å vinne anbud og kontrakter i regulerte markeder over hele Europa,» skriver hun.

Nedskrivingen er langt fra enestående i teknologisektoren. Her hjemme har det digitale supermarkedet Oda fått unngjelde. Storeier Kinnevik skrev jevnt og trutt ned verdien på aksjene i fjor, og Oda hentet nylig 1,5 milliarder kroner til en verdi 80 prosent lavere enn toppen.