Oljefondet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har lagt fram et tilleggsmandat til regjeringens Skatteutvalg.

Vedum lar ikke Oljefondet investere i unoterte aksjer

Finansdepartementet har besluttet å ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer. 

Publisert

– Regjeringen ønsker ikke å åpne for uregistrerte aksjer nå. Dette er et viktig vedtak, og vi må tillate oss tid til å vurdere det nøye, uttaler finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en melding fra Finansdepartementet fredag. 

Regjeringen ønsker med andre ord ikke å åpne for at Oljefondet kan investere i unoterte aksjer. 

Beslutningen kommer til tross for råd fra Norges Bank, som forvalter fondet, om å utvide Oljefondets investeringer til å inkludere nettopp unoterte aksjer – i første omgang gjennom aktive eierfond («private equity»). 

Bakgrunnen for anbefalingen er at Norges Bank mener en stadig større del av verdiskapningen skjer utenom børs. 

Oljefondet har tidligere investert i unotert eiendom og infrastruktur for fornybar energi, men investeringer i unoterte aksjer ville krevd en betydelig endring i fondets investeringsstrategi.

«En utvidelse til uregistrerte aksjer ville innebære investeringer som må forvaltes på en vesentlig annen måte enn dagens investeringsforvaltning. Finansdepartementet ønsker derfor å samle mer informasjon om både finansielle og ikke-finansielle aspekter ved slike investeringer», skriver Finansdepartementet i meldingen. 

Departementet skriver videre at det derfor har satt ned et eksternt ekspertutvalg som skal bidra til å vurdere ulike aspekter ved uregistrerte aksjer.

–  Vi ønsker å etablere et uavhengig ekspertutvalg for GPFG, og med innspill fra dette utvalget vil vi få en bedre beslutningsgrunnlag og bredere debatt om alle aspekter ved investeringer i uregistrerte aksjer, sier Vedum videre.