Verdsettelse

En tiger venter tålmodig på avkastning.

Tiger Global forsvarer tech-verdsettelsene overfor egne investorer

Tiger har skrevet ned verdier hver måned det siste året.

Publisert Sist oppdatert

Hedgefondet Tiger Global har porteføljen med 40 milliarder dollar i private vekstselskaper.

I det årlige brevet til investorer beskriver Tiger metodikken for å verdsette noen av sine største private eiendeler, inkludert Kina's ByteDance, det europeiske betalingsselskapet Stripe og den amerikanske programvaregruppen Databricks.

Det skriver Financial Times.

Tigers innsats kommer etter at en rekke private selskaper har blitt tvunget til å hente inn penger til en verdsettelse som var langt lavere enn tidligere investeringsrunder, noe som har skapt frykt for ytterligere nedskrivninger.

Hedgefondet forklarer investorene at de for eksempel verdsetter ByteDance, som er morselskapet til den populære videodelingsappen TikTok, basert på lønnsomheten til aktiviteten i Kina, og tar ikke med drift fra andre deler av verden.

Bakgrunnen er at noen amerikanske politikere jobber for å få appen forbudt i USA.

– Vår største private eiendel ByteDance verdsettes til 10 ganger fremtidig netto resultat av sin kinesiske virksomhet alene, uten kontanter på balanseregnskapet, skrev Tiger i årsbrevet til investorer, ifølge Financial Times.

Tiger sier at de vurderer Stripe til en lavere inntektsmultippel enn Amsterdam-listet fintech-konkurrenten Adyen, og at de har regnet inn en 20 prosent rabatt på private nedsalg av aksjene i Databricks.

– Vi mener vår private portefølje tilnærmer seg fair value, sier Tiger i brevet, som også nevner at de har skrevet ned verdien på porteføljen hver måned i løpet av året for å reflektere at selskapene har prestert dårligere enn forventet samt at det har skjedd en «betydelig multiple kompresjon» i verdsettelsen av de offentlig noterte konkurrentene.

– Våre største private selskaper er generelt kapitaleffektive eller lønnsomme markedsledere som venter på et gunstig vindu for å gå på børs, hevder Tiger i brevet.

(Notisen er laget med ChatGPT og desket av Shifters redaksjon).