Konkurs

Svenske Hövding har søkt om konkurs etter salgsforbud

Salgsnekt av hjelmen «Hövding 3» fra det svenske forbrukerombudet gjør at selskapet nå søker om konkurs. 

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding torsdag kunngjorde det svenske oppstartsselskapet Hövding at det har søkt om konkurs, skriver den svenske nettavisen Breakit. 

Selskapet har i tiden før blitt nektet å selge den spesielle hjelm-modellen «Hövding 3» av det svenske forbrukerombudet (Konsumverket).

Det midlertidige salgsstoppet ble kunngjort den 1. november og ble etterfulgt av en permanent stopp i salget forrige fredag. En av grunnene til forbudet skal være manglende testing av produktet. 

Når en bedrift søker konkurs, betyr det at selskapet aktivt ber en domstol om å erklære det som konkurs. Dette skjer vanligvis når selskapet ikke lenger er i stand til å betale gjeldene sine og har økonomiske problemer som det ikke kan overvinne.

I pressemeldingen kommer det også frem at Forvaltningsretten har vurdert Hövdings anmodning om å få fortsette salget av hjelmen mens selskapet anker beslutningen, skriver Breakit:

«I dag kom meldingen om at Forvaltningsretten imøtekommer Hövdings anmodning om midlertidig opphevelse, som opphever Konsumentverkets beslutning om øyeblikkelig salgsstopp og tilbaketrekning, og gjør det mulig for Hövding 3 å fortsette salget. Skaden som oppstod som følge av Konsumentverkets handlinger er imidlertid så omfattende at styret ikke ser en grunn til å videreføre driften av selskapet» står det. 

Flere stormer

Det er altså ikke første gang det stormer rundt svenske Hövding.

I sommer viste nemlig SVT's «Uppdrag granskning» at selskapet bevisst skal ha solgt defekte hjelmer. 

I følge Breakit hadde selskapet en omsetning på 99 millioner kroner i fjor og et tap på 68 millioner kroner.

Hövding ble tatt av Stockholmsbørsen i juni året før etter en oppkjøpstransaksjon. Det var Joel Eklund, eieren av tannhygienekonsernet Tepe, som besluttet å kjøpe Hövding.