FINANSIERING

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas.

Storeier kapper verdien av Oda-aksjene

Det svenske investeringsselskapet Kinnevik skriver ned verdien av sin unoterte portefølje med tre milliarder kroner. Norske Oda og deres «söta bror», Mathem, er blant de som får unngjelde.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden Oda oppnådde status som enhjørning, det vil si en verdsettelse på én milliard dollar, og interessen blant investorene har bare tiltatt etterpå.

En av selskapets største eiere, derimot, vurderer den digitale dagligvarehandelen som mindre verdt nå enn tidligere. Det kommer frem i den seneste kvartalsrapporten til det svenske investeringsselskapet Kinnevik.

Kinnevik eier 21 prosent av Oda. I fjorårets siste kvartal tilsvarte det verdier på drøyt 1,6 milliarder svenske kroner. Nå vurderer selskapet aksjene til å være verdt 1,49 milliarder kroner. Det er en nedskrivning på 105 millioner kroner, eller drøyt seks prosent.

– Vi noterer at Kinnevik har justert prisingen. Syv prosent er ikke en veldig stor justering i markedet som er nå, sier gründer og daglig leder Karl Munthe-Kaas i Oda til Shifter.

Vurderingen er mer på linje med sammenlignbare selskaper internasjonalt, skriver Kinnevik i rapporten, og viser til aktører som matkasseselskapet Hello Fresh og det britiske nettmat-selskapet Ocado. Kinnevik beskriver også driftseffektiviteten til Oda som «eksepsjonell».

– Vi merker oss også at Kinnevik har justert oss ned mindre enn andre, fordi vi har sterke vekstutsikter og den høyeste effektiviteten i vår sektor, sier Munthe-Kaas.

Nedskrivingen til Kinnevik går nemlig hardere ut over Mathem, som er det svenske svaret på Oda. Selskapet kjøpte nylig konkurrenten mat.se, og i fjor hentet de 1,1 milliarder kroner.

Kinnevik eier 31 prosent i selskapet, en andel som hadde en verdi på 1,25 milliarder kroner ved årsskiftet. Nå er summen kappet med over en halv milliard kroner, eller 44 prosent. Eierposten i Mathem vurderes nå til å være verdt 699 millioner kroner.

Både Oda og Mathem har varslet at de vil hente mer kapital i år. Sistnevnte vurderer også en børsnotering.

Shifter skrev tidligere i år at det er tegn til at uroen på børsen, som har gått ekstra hardt ut over teknologiselskaper, har spredt seg til venture-investorene.