Politikk

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Regjeringen oppfyller gründerkrav

Den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften har vært omstridt etter at den ble innført i 2023. Nå lover regjeringen at den skal skrotes fra 1. januar 2025. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det klart at regjeringen skroter den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften fra 1. Januar neste år. 

Selv om regjeringen hele veien har vært tydelig på at dette er en midlertidig avgift som skal fjernes så sent som i 2025, har ordningen vært svært omstridt. 

Spesielt blant teknologiselskaper og startups, som gjerne krever høykompetent arbeidskraft, har reaksjonene haglet etter at regjeringen innførte en ekstra avgift for lønninger over 750.000 kroner i 2023. 

Blant annet har NAST, en interesseorganisasjon for gründere, omtalt at de vil foreslå å fjerne avgiften som en del av sitt politiske påvirkningsarbeid før valget. 

Organisasjonen har dog foreslått å fjerne avgiften umiddelbart. 

Også flere andre aktører, som NHO og Finans Norge, har vært tydelige på at avgiften må bort. 

– At det endelige tidspunktet nå er bestemt, gir forutsigbarhet for mange tusen arbeidsgivere og arbeidsplasser over hele landet, skrev NHO-sjef, Ole Erik Almild i et Linkedin-innlegg onsdag. 

Regjeringens begrunnelse for avgiften i 2023 var et behov for ekstra midler på grunn av krigen i Ukraina. I 2024 ble grensen hevet til 850.000 kroner. 

Vedum varslet allerede i januar at avgiften ville bli skrotet før neste valg i 2025, men frem til nå har eksakt dato vært uklar. 

For de fleste er arbeidsgiveravgiften på 14,1 prosent, riktignok med regionale forskjeller, for de med «høye inntekter» må arbeidsgiver i dag betale 5 prosent oppå det igjen. 

I løpet av 2024 tilfører den statskassa omtrent 8,3 milliarder kroner. Hullet i budsjettet skal dekkes gjennom en kombinasjon av nye faste og midlertidige skatteøkninger, hovedsakelig gjennom kraft og oppdrett, skrev Aftenposten i februar.