KAPITAL

Tharald Nustad grunnla Katapult i 2017.

Katapult i gang med ny akselerator i Afrika

Ni afrikanske startups er plukket ut til Katapults første akseleratorprogram dedikert til kontinentet.

Publisert Sist oppdatert

Det er knapt halvannet år siden norske Katapult meldte at de var i ferd med å etablere et eget akseleratorprogram for startups på det afrikanske kontinentet i Kigali, Rwanda.

En akselerator innebærer normalt et intensivt program med idé- og forretningsutvikling sammen med utvalgte mentorer, over et antall uker eller måneder. Seansen avsluttes gjerne med at arrangøren investerer i alle eller et utvalg av deltakerne.

Katapult har kjørt mange slike programmer flere steder i verden, noen geografisk betinget, andre basert på bransje. Gjennom disse har de opparbeidet seg en solid portefølje med afrikanske selskaper allerede.

Nå er første program dedikert til kontinentet i gang. De ni utvalgte selskapene kommer fra Kenya, Ghana, Nigeria, Senegal og Marokko. De jobber med løsninger innen landbruk, mat og klima. Mer enn 600 selskaper søkte om å få bli med.

Ved endt akselerator, står Katapult klar med en investering på 150.000 dollar, tilsvarende omtrent 1,5 millioner kroner.

Katapult har støtte fra en rekke partnere for å etablere programmet i Kigali, deriblant Norad, Tony Blair Institute for Global Change, Norrsken, og Smart Africa. Blant hovedinvestorene er det rwandiske pensjonsfondet Rwanda Social Security Board (RSSB), Norfund og SOS Barnebyer.

– Vi er nødt til å utvikle teknologiske løsninger for å takle klimakrisen og øke matsikkerheten. Samtidig er vi overbeviste om at det er i Afrika, med sitt raskt voksende næringsliv og unge, teknologikyndige befolkning, vi vil finne selskapene som vil kunne levere skalerbare og effektive løsninger på kontinentets utfordringer, sier Tharald Nustad, grunnlegger av Katapult, i en pressemelding.