Personvern

Google-logoen.

Google skal fjerne «cookies» – innfører funksjon som hindrer sporing

Kort tid etter at nyttårsrakettene går av vil Alphabet-giganten starte med å fase ut tredjeparts informasjonskapsler.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble det annonsert at Google vil begynne å fase ut tredjeparts informasjonskapsler, såkalte  «cookies», fra 4. januar i 2024.

Mange nettsider bruker slike informasjonskapsler i dag for å spore aktiviteten til brukere på nett. 

Google faser ut informasjonskapslene ved å innføre en ny funksjon ved navn «Tracking Protection», som etter hvert vil begrense tilgangen til tredjeparts informasjonskapsler som standard. 

Dette vil først gjelde for en svært liten andel, kun én prosent av Chrome-brukere globalt. Etter dette planlegger Google å fase ut bruken av tredjeparts informasjonskapsler for alle brukere i andre halvdel av 2024.

Googles innsats for å eliminere behovet for informasjonskapsler i Chrome startet i 2020 og ble senere en del av «Privacy Sandbox»-initiativet (et intitativ Google jobber med for å balansere personvern og annonsering på nett). 

Selskapets overordnede idé er å formidle anonymisert brukerdata til annonsører, som deretter kan bruke Google-leverte API-er for å drive annonsevirksomheten på en måte som bedre beskytter personvern. 

Slike «Topics API» ble lansert i juli slik at utviklere kunne teste det ut, og ble tilgjengelig for Chrome-brukere i september.