Oppkjøp

Are Traasdahl i Crisp og Spring Capital

Are Traasdahl tredoblet pengene gjennom Catenda-nedsalg 

Traasdahls Spring Capital selger seg helt ut av Catenda med god gevinst når danske Gro går inn i selskapet. 

Publisert Sist oppdatert

Are Traasdahls Spring Capital henter god gevinst og tredobler pengene gjennom en Catanda-transaksjon. 

Bakgrunnen er at Gro, et dansk private equity-selskap, blir majoritetseier i Sintef-spinoffen – som innebærer en transaksjon der Traasdahl, som har vært eier siden 2019 selger seg helt ut. 

Einar Gudmundsson er daglig leder i Catenda.

Administrerende direktør i Catenda, Einar Gudmundsson, vil ikke gå ut med prisingen, men viser til en Finansavisen-artikkel idag der prislappen blir omtalt til å være over en halv milliard kroner – noe som er litt over prisingen i 2022 da det franske milliardkonsernet Egis kom inn som eier. 

Det betyr at Traasdahl, som i 2019 investerte 65 millioner kroner, har tjent rundt 175 millioner kroner – nesten en tredobling. 

Transaksjonen innebærer både et nedsalg og trykking av nye aksjer, opplyser Gudmundsson.

Videre internasjonal skalering

– Dette er det jeg har jobbet for slik at vi skal å få til reisen videre internasjonalt. Nå er det et utenlandsk fond som har troa på Catenda og det er kjempegøy, sier Gudmundsson. 

Catenda blir gjennom oppkjøpet dermed tilført vekstkapital som vil gå til videre satsing i markeder utenfor Norge, deriblant i Frankrike, Nederland, Tyskland, Japan og USA – som i 2021 passerte omsetningen i Norge. 

Shifter har en rekke ganger skrevet om Catenda, en Sintef-spinoff som ble stiftet i 2009. 

Selskapet har siden den gang utviklet en samhandlings-plattform for byggenæringen som gjør bygginformasjon levende gjennom 3D-teknologi. Gudmundsson oppgir at de i dag har rundt 250 kunder globalt. 

Årsregnskapene fra 2021 og 2022 viser at selskapet hadde en omsetningsøkning på over 50 prosent, fra 22,61 millioner i 2021 til 34,9 millioner i 2022.  Samtidig svekket driftsresultatet seg noe, fra et underskudd på 7,6 millioner kroner i 2021 til -10,62 millioner kroner.

Oppkjøpet innebærer ingen strukturelle endringer, forteller Gudmundsson. 

– Vi er begeistret for å ønske enda en global pioner velkommen til familien og å bli med Catenda på sin ambisiøse skaleringsreise ved å dra nytte av GROs betydelige operasjonelle og B2B-programvareerfaring og ekspertise, skriver