
Oracle i hardt vær: USA saksøker tech-giganten for lønnsdiskriminering
Det amerikanske arbeidsdepartementet anklager Oracle for "utbredt diskriminering" mot kvinner og minoriteter.
I søksmålet har man regnet seg frem til at diskrimineringen har betydd at selskapet har "sluppet unna" å utbetale 400 millioner dollar -- 3.44 milliarder norske kroner. Dette er penger som ellers ville blitt en del av de ansattes lønn i perioden 2013 - 2016, skriver The Guardian.
Oracle har mer enn 70 lokaler i USA, og yter cloud-tjenester til selskaper over hele verden. Selskapet har inngått flere kontrakter med føderale myndigheter i USA, på totalt 100 millioner dollar i året. Dette betyr i sin tur at Oracle må følge myndighetenes regelverk for anti-diskriminering og arbeidsdepartementets lønnsmål.
"Fra og med ansettelsen, kan man se at kvinner og personer med asiatisk eller afrikansk bakgrunn systematisk underlønnes når man sammenligner dem med kollegaene. Denne underbetalingen er drevet av mange faktorer, inkludert Oracle sin avhengighet av tidligere lønn for å fastsette startlønnen i selskapet, og dette styrer de ansatte inn i lavtlønnede stillinger", heter det i søksmålet som nå rettes mot Oracle.
Tidligere i januar kom det frem at Oracles styremedlemmer sa de ville motsette seg eventuelle undersøkelser av hvordan lønningssystemene i selskapet fungerer.

Lønnsgap på opptil 20 prosent
Videre viser det seg at Oracle i stor grad har latt være å ansette personer med latinamerikansk eller afroamerikansk opprinnelse. Av 500 nyansatte i løpet av en fireårsperiode, var kun fem latinamerikanske og seks var afroamerikanske.
Arbeidsdepartementets undersøkelser viser at omkring 5.000 kvinner har blitt underbetalt, og at forskjellen i lønn er på opptil 20 prosent. 11.000 ansatte med asiatisk bakgrunn har blitt utsatt for det samme, men der er lønnsgapet "kun" på inntil 8 prosent.
Arbeidsdepartementet sin detaljerte gjennomgang av Oracle, deres ansettelsesmetoder og diskriminering av kvinner og minoriteter er en utfordring også for tech-bransjen som helhet. Anklagene om diskriminering kommer fra en gren av Trump-administrasjonen, som tradisjonelt ikke har valgt å forholde seg til diskrimineringssaker -- verken innen likestilling, rasisme eller arbeideres rettigheter.
TechCrunch skriver at Oracle i tillegg "i overveldende grad" har ansatt personer som ankom USA på studentvisum, og som er avhengig av en jobb for å bli værende i landet. Business Insider henviser også til hvordan Oracle har behandlet den store andelen utenlandske ansatte, og skriver at selskapet har vist "en ekstrem preferanse" for asiatiske ansatte som kunne underbetales.