FINTECH

«Svensker» betaler 132 mill. for 25 prosent av norsk fintech i Singapore

Våren 2022 var norske folkeinvestorer lite interessert i å bidra med ti millioner kroner til gründer Rune Wahl Nilssons fintech-selskap FlexM Global. Nå har han fått en kjøper som blar opp betydelig mer.

Nå har Rune Wahl Nilsson, gründer og arbeidende styreleder i FlexM Global, solgt en fjerdedel av selskapet for godt over 100 millioner kroner.
Publisert Sist oppdatert

Oppdatert 21 februar: Etter at den første versjon av denne artikkelen ble publisert har BankShift fått innhentet kommentarer fra eier av 6G Digtal, M. A. Zaman.

I år er det ni år siden Rune Wahl Nilsson startet FlexM Global i Singapore. Målet den gang var å gjøre det billigere for de cirka 1,5 millioner gjestearbeiderne i øystaten å sende deler av lønnen hjem til familien i Filippinene, Bangladesh og andre land.

Noen år senere fikk Nilsson en medgründer i den indiske bankmannen Naveed Veldon. Han er i dag CEO i FlexM Global, mens Nilsson er arbeidende styreleder. Sammen påbegynte de forvandlingen til dagens «banking-as-a-service»-selskap.

Porteføljen består i dag av en komplett plattform for heldigitale banker og et antall moduler som kan kobles til plattformen eller kjøpes frittstående. Blant disse finnes en mobil lommebok, remittering, betalingsløsning for nettbutikker, og compliance-modul for kjenn-din-kunde-problematikk og anti-hvitvasking. Alt utviklet av et tech-team i Mumbai i India, ifølge gründeren.

Går inn med 12,5 millioner dollar

Det er i korte trekk det kjøperen 6G Digital Private Ltd. ifølge Nilsson har vært villig til å betale 12,5 millioner dollar, eller 132 millioner kroner, for. Han forteller at betalingen er fordelt på 10 millioner dollar i egenkapital, der prisen er satt 4,16 dollar dollar per aksje, og 2,5 millioner til kjøp av FlexM-aksjer.  Den første delbetalingen er, ifølge Nilsson, på plass. Neste skal ifølge planen betales i slutten av første kvartal mens den siste runden med penger blir innbetalt i slutten av andre kvartal.

Det er foreløpig ikke avklart hvem av FlexM-aksjonærene som ønsker å selge, ei heller om betalingen for aksjekjøpene vil skje i kontanter eller i en kombinasjon av kontanter og aksjer i 6G.

Kjøpet gjør 6G Digital til største eier i selskapet med 25 prosent av aksjene. Rune Nilsson oppgir at han selv sitter igjen med cirka 20 prosent av aksjene. 

– Vi er blitt enige om at egenkapitalen tilføres selskapet i tre omganger. Den første ble gjort i fjor og vi hele transaksjonen skal være klar før slutten av juni, sier M.A Zaman, som er hovedmannen bak 6G Digital til BankShift.

Vi får tak i ham på telefon kort tid etter han har landet i Stockholm. At han er i den svenske hovedstaden, er ikke så rart, koblingen til Sverige er sterk både for Zaman og 6G Digital-systemet som han styrer over, og som består av flere selskaper enn det som kjøper seg inn i FlexM Global.

Mener det er verdt det

Vi skal komme tilbake til Zaman og , «the Swedish Connection» men først:

– Hva er det som får 6G Digital bla opp godt over 100 millioner for 25 prosent i et nok så ukjent fintech-selskap?

– Fordi vi mener selskapet er verdt det. Og i Singapore er de ikke helt ukjente. I 2022 ble de kåret til Sørøst-Asias beste fintech, sier Zaman. 

Prisen han refererer til ble delt ut på Singapore Fintech Festival av sentralbanken i Singapore og Singapore Fintech Association.

– Med aktører som Asian Developement Bank på kundelisten har selskapet på en måte bevist at de har bra teknologi, sier Zaman på en miks av svensk og engelsk. 

Asian Development kan sies å være en asiatisk versjon av Verdensbanken med hovedkontor i Manila.

Rune Nilsson forteller at det også er signert en intensjonsavtale med 6G, som innebærer at de skal overta hele FlexM Global i løpet av 2024.

– Blir det til samme pris som i denne avtalen, slik at totalprisen blir på 50 millioner dollar?

– Det blir minimum 50 millioner dollar i alle fall, eller fem dollar per aksje. Jeg mener at vi skal opp til 7,50 dollar, men vi får se hva som skjer, sier Nilsson.

I et intervju med Finansavisen i april i fjor, mente Nilsson at intensjonsavtalen åpnet for en prising på 100 millioner dollar. Men så høyt ser det altså ikke ut til å ende. 

Prisen vil uansett innebære en god deal for aksjonærene. Ifølge Nilsson har de aller fleste kjøpt inn seg til en pris på mellom 1–2,50 dollar per aksje.

Zaman bekrefter at 6G Digitals ambisjon er å overta hele FlexM Global, men tror det kan drøye helt til andre halvdel av 2025 for en slik transaksjon er helt i boks.

– Det er avhengig av hvordan markedene utvikler seg, sier han.

Men Zaman er klar på at han ønsker FlexM som tech-leverandøren i det egne prosjektet om å gjøre 6G Digital til en global fintech-aktør spesialisert på digitale lommebøker, betalinger og pengeøverføringsløsninger. 

– Det er tjenester som vi allerede har på plass, så de ønsker å bruke oss spydspiss i den satsingen, sier Rune Nilsson til BankShift.

På plass i seks markeder

I dag er selskapet til stede i seks markeder: Singapore, India, Bangladesh, Filippinene, USA og Canada. Med over 400 selskaper på kundelisten begynner også inntektene å tikke inn. får Finshift opplyst.

– Vi omsatte for to millioner dollar i fjor, skal doble det til fire i år, og håper på å komme opp i magiske ti millioner i 2025, sier Nilsson og forsetter:

– For å lykkes må vi ut i flere markeder, og 6G sikrer oss vekstkapitalen til det.

Ifølge Nilsson ønsker man en rask etablering i flere land i Asia, Europa, Sør-Amerika og Midtøsten.

2023 endte med et underskudd på 200.000 dollar, drøyt to millioner kroner, opplyser Nilsson. Hvis inntektsmålet for 2024 holder, skal det være nok til å nå break-even, mener han. 

Mislykket folkefinansiering

I 2022 prøvde Rune Nilsson vekke interesse for selskapet hos norske folkeinvestorer, og ønsket å hente mellom 10 og 30 millioner kroner. Men to dager etter at kampanjen åpnet, gikk Russland inn i Ukraina. Etter at det bare hadde kommet inn 500.000 kroner fra folkeinvestorene avbrøt selskapet kampanjen og lukket emisjonen selv.

Ifølge Nilsson har selskapet etter det hentet ytterligere rundt 20 millioner kroner, primært fra eksisterende aksjonærer. I begynnelsen av året kunnet Finansavisen fortelle at snittalderen på aksjonærene i FlexM var usedvanlig høy - mer en 50 prosent av de 87 største aksjonærene var over 70 år.

– Er Norge et av landene? FlexM Global er tross registrert i Norge, du er norsk, og mange av småaksjonærene er norske?

– Nei. Vi ser ikke noe potensial i Norge for våre produkter. Markedet er for lite, sier Nilsson.

Han forteller at det også er signert en intensjonsavtale med 6G, som innebærer at de skal overta hele FlexM Global i løpet av 2024.

– Blir det til samme pris i denne avtalen, slik at totalprisen blir på 50 millioner dollar?

– Det blir minimum 50 millioner dollar i alle fall, eller fem dollar per aksje. Jeg mener at vi skal opp til 7,50 dollar, men vi får se hva som skjer, sier Nilsson.

I et intervju men Finansavisen, i april i fjor mente Nilsson at intensjonsavtalen åpnet for en prising på 100 millioner dollar. Men så høyt ser det altså ikke ut til å ende. 

Prisen vil uansett innebære en god gevinst for aksjonærene. Ifølge Nilsson har de aller fleste kjøpt inn seg til en pris på mellom 1–2,50 dollar per aksje.

Lanserer lommebok sammen med kjøpesenter

Samarbeidet med 6G Digital har imidlertid allerede endt opp i en avtale som Rune Nilsson vurderer som et skikkelig gjennombrudd for FlexM.

Sammen med det gigantiske 24-timers shoppingsenteret Mustafa Centre i Singapore og den nye eier 6G Digital lanserer FlexM en i digital lommebok som det skal bli mulig å betale med i senterets butikker.

I disse dager lanseres den mobile lommeboken 6G Mustafa Pay i samarbeid med et av Singapores største lavpriskjøpesenter. Mustafa Centre ligger i bydelen «Little India» midt i de sentrale delene av byen, og er en møteplass for mange gjestearbeidere fra Singapore.

Dermed sluttes sirkelen på en måte for Nilsson. For den primære tjenesten i lommeboken er til å begynne med nemlig en vennebetalingstjeneste på tvers av landegrensene som lar brukerne veksle og sende penger i for eksempel taka, rupiah, rupier, ringgit, dong og peso (eller til Bangladesh, Indonesia, India, Malaysia, Vietnam eller Filippinene).

– Jeg har prøvd å få dem som kunde i mange år, men Zaman og eieren av kjøpesenteret har gjort business før, så med 6G i ryggen åpnet dørene seg for oss også, forteller Nilsson.

Zaman forteller at prosjektet er blitt noe forsinket. I fjor høst byttet nemlig sentralbanken i Singapore overraskende sjef. Den nye fikk en stor hvitvaskingsskandale i fanget og varslet en omfattende gjennomgang av alle finansielle selskaper. 

Ifølge Zaman skal Mustafa Pay har klart den granskingen, slik at tjenesten kan tas i bruk i løpet av de kommende ukene.

Skal erstatte Visa og Mastercard

Han har store forventninger til avtalen. Mustafa Centre har rundt ni millioner kunder hvert år, og omsetter for rundt 750 millioner dollar. Kontrakten for FlexRemit, altså  pengeoverføringer til utlandet, tror FlexM-gründeren fort kan gi i hvert fall et par millioner kunder som begynner å bruke appen - men det er bare begynnelsen.

– Snart kommer vj også med FlexPay QR Payment. Det vil erstatte Visa og Mastercard på alle transaksjoner i kjøpesenteret, så dette blir garantert stort, sier Nilsson. 

Han forteller også at det vil bli med Mustafa til andre land. Selskapet har allerede to kjøpesenter i Malaysia og åpner i Indonesia og Thailand snart. 

– Med FlexPay/Remit får 6G Digital tilgang til alle Mustafa-senter.

Kjøper ble Stenbecks mann i Asia

Men hvordan kommer så Sverige inn i dette bildet? Jo, det har seg slik at da den svenske milliardæren Jan Stenbecks mobiltelefonselskap Comviq skulle ekspandere internasjonalt på 90-tallet, ble Muhammed Akhtar Zaman en nøkkelfigur i Sørøst-Asia, som gründer og sjef for Comviq International Vietnam.

– I alt har jeg vært med å startet fire telekomselskaper og et par TV-stasjoner for Modern Times Group, sier Zaman til BankShift.

I 6G-systemet er det også flere svensker i tunge posisjoner. 

Conny Karlsson har hatt ledende roller i Netcom Consultant, senere Cybercom, og er i dag ansvarlig for 6G-systemets globale ekspansjon, samtidig som han også er sjef for det vietnamesiske betalingsselskapet Halong Pay, som også er en del av 6G-systemet. 

Martin Dalsenius, som leder avdelingen for mobile finansielle tjenester, har også en rolle i Halong Pay, og var med og bygget den svenske betalingsinfrastrukturen BiR (betaling i sanntid), som er det Swish bruker.

Og i 6G-systemet finnes ikke bare kjøperen av Flex M, 6G Digital Private Limited i Singapore, men også et selskap ved navn 6G Digital Sweden.

Pilot og yachtbygging

Tilbake til Zaman. Mobilsatsingen i Sørøst-Asia gjorde ham til en rik mann. Comviq International ble etter hvert en del av Millicom, et annet Stenbeck-eid mobiltelefonselskap.

Da Millicom ble børsnotert på Nasdaq og i Stockholm i 2004, måtte selskapet levere detaljert informasjon til det amerikanske finanstilsynet, SEC. Der kom det frem at Millicom eide 80 prosent av Comviq International. De siste 20 prosentene var Zamans. Han var også eier av mindre andeler i virksomhetene i Laos og Kambodsja. Da han senere solgte seg ut, la det grunnlaget til formuen hans.

– Da jeg ble en del av Millicom var selskapet verdt omtrent 700 millioner dollar. Den dagen jeg sluttet, hadde det steget til 14 milliarder, og en stor del av den tiden var jeg sjef for forretningsutvikling, sier Zaman.

Da Royal Falcon One sto klar for noe år siden ble det beskrevet som et romskip på vann. Katamaren er bygget i Sverige på oppdrag fra Singapore-baserte Royal Falcon Fleet, der M. A, Zaman er hovedeier.

Zaman, som opprinnelig er fra Bangladesh, har også et par andre ganske så uvanlige meritter på CV-en. Før han bega seg inn i mobilbransjen, jobbet han som pilot og flyinstruktør i USA og drev reisebyrå i Sverige. Senere var han med og etablerte Royal Falcon Fleet, som for noen år siden bygget verdens første luksuskatamaran med Porsche-design

– Selv vi som driver med compliance, har hatt litt av en jobb med å få overblikk over virksomheten til Zaman. Men at det finnes kapital der, er det ikke tvil om, sier Nilsson.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.