kommentar

«Mer likestilling i styrene»

Anne Marit Bjørnflaten, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, svarer gründer Christer Dalsbø om likestilling i styrene.

Anne Marit Bjørnflaten, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.
Publisert

Mange har engasjert seg i debatten om kjønnssammensetning i styrer. Det er positivt. I et innlegg i Shifter, kommer Braver-gründer Christer Dalsbøe med uriktige påstander og skremmebilder. Det kan ikke stå ubesvart. 

Likestilling og mangfold i næringslivet vil på lang sikt kunne skape mer innovasjon, bedre arbeidsmiljø, bedre beslutninger og øke verdiskapingen i samfunnet. Derfor foreslår regjeringen at i styrene i mellomstore og store foretak skal maksimalt 60 prosent ha samme kjønn. 

Dette skal ikke skje over natta. Vi foreslår en gradvis innføring av krav fra 2024 til 2028. Vi starter med de største bedriftene, og setter en nedre grense ved 30 ansatte eller inntekter på mer enn 50 millioner kroner. Dette er selskaper som skal ha ressurser til å gjennomføre en slik endring i styrene. Forslaget har støtte hos både NHO og LO.

Dalsbøe og vi er enige om at det er nok kvinner i Norge med kompetansen som trengs for å gjøre en god jobb som styremedlem. Det skjer mye bra arbeid med likestilling i næringslivet, men vi mener utviklingen går for sakte.

Norsk økonomi står overfor store omstillinger. Hensynet til eiernes styringsrett må avveies mot behovet for å utnytte den samlede kompetansen i samfunnet, også på styrenivå. Det er fortsatt eierne som velger styret. 

Lovkrav til kjønnssammensetning i styrer kan neppe karakteriseres som autoritært eller et grovt overgrep, selv om man er uenig i kravene. Det kalles demokrati.

Foretak som har mellom 50 og 70 millioner i drifts- og finansinntekter har fem år på seg på å få dette til.

Eiere som har vært tilbakeholdne med å ta inn begge kjønn i styrene, får nå en ekstra dytt til å lete etter styremedlemmer også i den andre halvparten av befolkningen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.