Å drive business er som toppidrett: Nå tar vi en Ada

Publisert Sist oppdatert

Kvinner i tech har mye å lære av hun som denne uka ble kåret til verdens beste fotballspiller, skriver Kristine Askvik, gründer i weCare.

Like før Ada Hegerberg ble født, måtte norske jenter slåss for å få lov til å spille fotball. Heldigvis triller ballen i riktig retning.

Selv om det i korridorene hos forbundet på Ullevål går i 7.divisjonstempo, kan det jo hende de rykker oppover i divisjonene etter hvert. Der ute i verden har de i alle fall skjønt forskjellen på gull og gråstein. Gratulerer, Ada. Du er vår nye ledestjerne. Vis oss veien. ASAP. S'il vous plaît.

La oss leke litt med tall og trekke noen paralleller. På begynnelsen av 80-tallet fantes ingen nasjonal toppserie i fotball i Norge. La oss anslå at én prosent av alle dem som spilte fotball, var kvinner. Jeg kjenner noen av dem som spilte da. Veteranene i IL Sandviken har egen kampsang fra den tiden. De synger den fortsatt. Av full hals. Å høre den er like sterkt som å høre Nystemten på stadion. Ganger ti.

I dag, i 2018, er kun én prosent av investorene i startupselskaper kvinner. Kun to av ti som starter aksjeselskap er kvinner. Kjære medsøstre, vi er like små som vi var innen fotballen. Men vi trenger ikke spille passivt av den grunn. Nå skal vi terpe på overstegsfinter, dempe ballen på halvvolley og dræle den i krysset. Vi skal trene i fjorten minus og sludd. Vi skal banke på ørten dører for å klare å samle nok folk til å stille et lag. Vi skal lære å spille hverandre "jydsla gode".

– Å drive business er som toppidrett, sier Agathe Bøe Risa og viser frem bilder på vei mot en fjelltopp. Hun er av gründerne bak Metis Education. Nå er hun investor og brenner for å få flere kvinner inn i gamet, både som investorer og gründere. Hun snakker til 20 gründere som er samlet på kurs hos Innovasjon Norge i Bergen.

– Vi kvinner må “step it up”, sier Risa.

Der skal vi lære av Ada. Sett deg høye mål. Bygg talent og styrke. Ha tro på deg selv. Stå for det du mener. Gjennom ild og vann. Ikke la deg pelle på nesen. Og husk å drible programlederen på ræv når han ber om det og hele verdenspressen ser på. Fikk du det ikke med deg, sjekk Twitter.

Kristine Askvik er tidligere journalist, har startet Bergens-startupen weCare sammen med Silje Katrine Robinson, og blogger om gründerlivet for Shifter

Powered by Labrador CMS