Investor Trond Riiber Knudsen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Podcast med Trond Riiber Knudsen: Dette ser han etter hos gründerne, og dette kan han bidra med. «Gjøre» og «ikke gjøre» for å få investoren på kroken

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere McKinsey-toppen har investert i 45 startups, og møter nesten daglig nye gründere. Han er begeistret over bredden, men visse ting gjør ham skeptisk.

I Shifters seneste podcast forteller Riiber Knudsen om hvordan han går frem når han investerer i startups.

– Fordelen med å møte mange og jobbe intensivt, er å få akkumulert erfaring. Så er det morsomt å se hvordan teknologi og teknologiske løsninger anvendes inn mot ulike industrisegment, sier Trond Riiber Knudsen som har investert i kjente oppstartsselskaper som Huddly, No Isolation, Attensi og Arundo.

Dos and dont's

Vi får høre hva landets ledende engleinvestor liker og ikke liker hos gründere.

– Jeg blir litt bekymret når de ikke tar notater i møtet. Ja, her sitter hele teamet og får input fra oss, men de har altså ikke tenkt til å gjøre noe med det. De har laget presentasjonen sin og ferdig med det. Hvis jeg samtidig ikke får noe «follow up» etterpå, da er jeg veldig skeptisk, forteller Trond Riiber Knudsen.

Han går sjelden inn i en startup uten at han har en god referanse til selskapet.

– Det er lettere å få oss om bord hvis jeg kjenner noen som enten kan gå god for teamet eller selv er involvert.

Og han ser etter andre ting enn om folk har vært flinke på skolen.

– Teamet må blant annet ha evnen til å tiltrekke seg talentene, sier Riiber Knudsen.

Ikke så lure luringer

I podcasten forteller han hvordan han nok noen ganger har blitt forsøkt lurt, men også at det ikke er spesielt lurt.  

– Overraskende mange gründerteam har "ikke sett" hvordan konkurransesituasjonen er når jeg spør dem, til en slik grad at jeg lurer på om de forsøker å lure meg. 20 minutter med googling ville gitt dem en god oversikt over flere konkurrenter. Da lurer jeg på om de ikke vil fortelle det, eller om de ikke har gjort et slikt søk, sier Riiber Knudsen.

Vi får også høre mer om hvordan han jobber med de ulike gründerne som han har investert i, og hva han mener han kan bidra med i tillegg til kapital - blant annet et unikt nettverk inn mot etablerte selskaper. Hvilke områder han ser muligheter, og hva som er hans langsiktige plan for å investere i startups.

– Min idé er ikke å exite, men å være en stabil partner med selskapene over flere runder, sier Riiber Knudsen som røper at han har sagt nei til flere gode tilbud.

For øvrig forteller han om sine egne prosjekter, som innbefatter blant annet søppelhåndtering i Afrika og hestemøkk i Norge. Vi får også høre hans beste tips for å unngå korrupsjon når man driver business i afrikanske land. Og mye mer.

a