Kristine Askvik i WeCare.

Gründerlivet: Vurderte å leie ut kåken og bo i lavvo på et av byfjellene i Bergen, for å få startupen til å gå rundt

Publisert

Kristine Askvik er tidligere journalist og har startet Bergens-startupen WeCare sammen med Silje Katrine Robinson. Hun skriver i Gründerlivet, Shifters nye blogg fra hverdagen i gründernorge. Dette er innlegg 2.

– Du, Silje? Shifter-redaktøren lurte på hvordan det var å være alenemor og gründer. Er det innenfor å skrive om det?

– Ja! Fortell om hvordan du har løst ting. Jeg synes du er helt rå til å se fordelene du har som annenhveruke-mor. I tillegg kan du ta med noe om at økonomi er et lite helvete i en oppstartperiode. Det vet alle gründere. Vi har for eksempel jobbet et helt år gratis med weCare nå. Du må fortelle om det med Airbnb.

– Okei, partner.  

Jeg ser på meg selv som en oljearbeider. Oljearbeidere er borte fra barna sine i perioder og desto mer til stede når de er hjemme. Akkurat slik har jeg det også, bare at jeg har 1:1 i stedet for 2:4. Den ene uken bor sønnen min hos meg. Den andre uken bor jeg på kontoret.

Havregryn og fersk fisk

I partallsuker jobber jeg kanskje 13-14-15 timer om dagen og åpner knapt kjøleskapet hjemme (lager kun havregrynsgrøt og kokte egg i de ukene). Den andre uken har jeg nesten fri. Da er jeg hjemme til halv fire, er trener for fotballaget, lager hjemmelaget pizza og dessert på en onsdag og kjøper fersk fisk til helgen.

Da Silje og jeg startet weCare var vi allerede selvstendig næringsdrivende. Nå har vi altså hvert vårt enkeltpersonforetak innen journalistikk og kommunikasjon, i tillegg til AS-et vi driver sammen.

Nesten i lavvo

I begynnelsen jobbet vi masse i weCare uten å tjene én eneste krone.

– Helsike, sa jeg til Silje. Jeg var nødt til å gjøre noe for å få penger inn. Samtidig ville jeg ikke binde for mye tid. Jeg vurderte først om jeg skulle leie ut kåken og bo i lavvo på et av byfjellene i Bergen. Både jeg og mini digger jo friluftsliv. Tenkte jeg samtidig kunne lage alenemor-varianten av en Monsen-serie. Silje hadde et annet forslag.

– Få leiligheten din ut på Airbnb, sa hun. Hun tok smashing bilder. Jeg smashet den ut på verdensveven.

Jeg flyttet inn på rommet til mini og lot gjestene bruke mitt rom. Noen ganger var det folk utover hele loftstuen også. Kåken var fullbooket med turister i et halvt år.

Vi kjent med baderomsvanene til folk fra hele verden.

– Fort, nå må vi gå på badet før kineserne våkner, kunne jeg si til sønnen min en morgen.

Amerikanerne derimot våknet først etter vi hadde gått på skole og jobb.

Jeg tar æren for å ha avverget én redningsaksjon på Trolltunga. To 25-åringer fra Latvia med converse-sko ville reise til Trolltunga i oktober. Jeg tipset dem om en stavkirke de kunne besøke i stedet. Spanjoler kokkelerte til midnatt og tyvlånte vaskemaskinen til naboen.  Amerikanere ga meg en klem fordi de synes det var helt fantastisk å få oppleve 17.mai i Bergen.

Etter lange arbeidsdager i weCare, kom jeg hjem og kunne diskutere videre. En canadisk it-utvikler ble begeistret over tanken og sa familien hans trengte det. Bestemoren hans bodde alene. En medisinstudent fra Singapore fortalte at stadig flere eldre bodde aleine i Singapore og mange var ensomme. – Hold meg oppdatert, sa hun.

Glimt fra dagen vår i dag:

10.00: – Haha, nå så vi ut som kjærester. Vi sto litt for tett, sier Silje og knekker sammen i latter. Hun har stilt opp kameraet på Bryggen. Vi skal ta nye bilder som skal brukes på nett. Selvutløser funker som bare det.

10.30: En vindusvasker går forbi utenfor kontoret. Han runder hjørnet. Jeg løper etter. - Du! Kan du vaske vinduet hos oss også? Ja, sier han. Nå har vi landet en deal med vindusvasker Aron. Han vasker vinduene våre. Vi skal lage tekst og ta bilder til nettsiden hans. God deal for alle parter.

12.00: Vi har skrevet med en diger sprittusj i en time og eimen svir i øynene. Det er ikke én eneste kulepenn igjen på kontoret. – Nå må vi gå og handle penner. Jeg orker ikke den stanken mer, sier jeg. Vi tar en felles pause og handler hver vår boks plukkfisk hos Søstrene Hagelin i samme slengen (ekte bergensk fastfood).

14.30: Tapt anrop fra Linda hos TV2 Nyhetskanalen.

14.45: – Skal vi på direkte tv, vræler Silje. Terror! Som privatperson liker jeg ikke sånn oppmerksomhet, men jeg vet jo at det er fantastisk for weCare. Det er fantastisk. Vi sier selvfølgelig ja!

Les forrige innlegg her. 


Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.