Kristine Askvik (t.v.) har gründet weCare sammen med Silje Katrine Robinson.

Gründerlivet: "Ny kunnskap er bedre enn sjokolade"

Publisert Sist oppdatert

Kristine Askvik er tidligere journalist og har startet Bergens-startupen WeCare, og skriver i Gründerlivet, Shifters nye blogg fra hverdagen i gründernorge.

– Du Silje, hva skal jeg skrive om i dette første blogginnlegget?

– At vi elsker å drive vårt eget selskap, at undersøkelsen vår viste at det virkelig er behov for verktøyet vårt. Fortell det viktigste. Husk å ikke være så seriøs. Det skal jo være litt lett og ledig stil i en blogg liksom. Du kan legge til situasjoner fra dagen i dag til slutt.

– Enig, partner. 

For litt over ett år siden satt Silje og jeg på kafé og drodlet. Vi har begge lang erfaring som pårørende og med helsejournalistikk. Silje har også jobbet på sykehjem i mange år. Vi hadde sett et behov for et verktøy som kunne gjøre det lettere for pårørende å gi omsorg til sine hjemmeboende eldre.

Ideen vår: Vi skal lage et digitalt omsorgsverktøy som skal gjøre det lettere for pårørende å gi omsorg og samtidig heve kompetansen til de pårørende.

To uker seinere satt vi på gründerkurs hos Innovasjon Norge. Det var 22 menn og tre kvinner rundt bordet. Hun tredje kvinnen var ikke gründer, men rådgiver og ansatt i et kommunalt selskap.

– Kun én av ti ideer overlever første fase. Det som kjennetegner gründerne som lykkes, er at de er læringsmaskiner, sa foredragsholderen.

Læringsmaskiner, det er oss det, tenkte jeg. Som journalister fra før av er vi vant med å sette oss inn i nye og vanskelige problemstillinger hver dag. Jeg vet hvordan jeg skal spørre for å lære. Jeg kjeder meg i hjel om det ikke skjer noe nytt i løpet av en dag. Ny kunnskap er bedre enn sjokolade, som jeg skrev på Tinderprofilen min.

– En god idé er ingenting verdt om man ikke har gjennomføringsevne, sa foredragsholderen videre.

Jeg er ok pluss på gjennomføringsevne når det er snakk om gøye ting. Men det er ikke alt i gründerverden som er gøy. Silje er helt ram på gjennomføringsevne uansett. Jeg har omdøpt henne til Silje Stayer Robinson. Hun skriver søknader til langt på natt og gir seg aldri. Hun tar den samme telefonen åtte, ti eller femten ganger. Ingen eller ingenting stopper henne.

Så gjorde vi vår første pitch og sendte inn vår første søknad. Noen uker senere jublet vi for 100.000 innovasjonskroner på konto.

Så spurte vi målgruppen vår. Hvilke utfordringene har dere når det gjelder å gi omsorg til de eldre i familien? De svarte at de mangler oversikt over hvem som skal besøke bestemor når. De savner informasjon om hverdagen og behovene hennes. Barn, søsken og barnebarn ønsker seg bedre oversikt. De ønsker mer kunnskap om hvordan de kan forebygge helsen til bestemor. Undersøkelsen viste også at mange ønsker å betale for et slikt verktøy.

Yes, vi har fått bekreftet at det er et reelt behov i markedet, tenkte vi da.

– Nå er det bare å gunne på, sa Silje. (Favorittuttrykket hennes).

 

Glimt fra dagen vår i dag:

Klokken 08.10: Jeg stikker på styrketrening hos Sats. PC-pukkelnakken skal til livs. Takk, PT-Janne. Du er byens beste. Sykmelding driver vi ikke med i det private næringsliv. Forebygging er billigere.

Klokken 11.30: Mobilen min ringer (er på lydløs da, men den vibrerer i det minste.).

– Jeg har en gladnyhet til dere. Dere får 200.000 kroner av oss, sier Kavlifondet-kvinnen som er på tråden. Jeg viser tommel opp til Silje mens jeg fortsatt er i telefonen. Hun bare glaner videre på skjermen sin. Så sier jeg det.

– Yeeah, brøler Silje. Vi klemmer. Gir high five. Setter oss tilbake på plassene våre. Reiser oss opp og gir high five en gang til. Slår i bordet. Jeg stikker og kjøper smågodt på Rema. På en onsdag!

Klokken 13.00: Silje småjogger ut i byen for å rekke en fotoavtale. Det er jo fotograf hun egentlig er. Hun driver fortsatt sin egen fotobusiness, i tillegg til å være CEO i weCare.

Klokken 14.05: Shit, jeg føler meg så svimmel. Åja, har helt glemt å spise lunsj. Da er raske løsninger alltid best. Det tar femten sekunder å gå til kebabsjappa.

Klokken 15.40: Silje må løpe for å rekke båten til Askøy for å rekke barnehagen.

– Kan ikke du løpe med meg, så planlegger vi neste uke på veien, spør hun meg. Vi løper. 


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. 20. april går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

The Shift 2017