Gründer Kjartan Slette i Unacast. Foto: Unacast

Er gründingen verdt det: Da småbarnsfaren var på sin 50ende tur over Atlanteren, gikk han i seg selv

Publisert Sist oppdatert

-- Vi bør gjøre det vi kan for å skape en motvekt mot den dølle macho-kulturen vi ser i andre land. Vi bør snakke om gründerlivets alle fasetter, for vår egen mentale helse og for å skape gode arbeidsplasser, sier Kjartan Slette om hvorfor han valgte å være åpen om hvordan han sliter med å få livet som gründer og småbarnsfar til å gå opp.  

I et følelsessterkt blogginnlegg forteller Kjartan Slette i Unacast om livet som deltidspappa og gründer av et globalt teknologiselskap. Om det personlige stresset og påkjenningen med å fly i skytteltrafikk mellom Oslo og New York der det norske oppstartsselskapet har sine kontorer. Om alt som må ofres, ja, nå også tiden med datteren som skulle være «hellig». Han har egentlig datteren annenhver uke, men i det siste har startupen spist seg inn på hans uke.

«Lately, I've had to cut into my week with her to tend to the company. I said I would never do that. I very seldom do that. Lately, I’ve done it. Is it a temporary thing, or am I breaking my promise to myself? And my bond to her? I think not. It’s a temporary thing. It has to be,” skriver han i innlegget på sin engelskspråklige blogg.

En måned på farten

Nylig fikk Kjartan Slette sitt «airline statement», det viste at han ville være tett på en måned i lufta eller på veien i løpet av året. Da Slette postet blogginnlegget på sin Facebook-vegg, utløste det en strøm av reaksjoner fra gründermiljøet, der det åpenbart var mange som kjente seg igjen.

– Du er ikke den første gründeren til å stille deg dette enkle spørsmålet. Og det er ikke noe enkelt svar. Det eneste jeg vet når tiden nå er inne for at døtrene mine flytter hjemmefra, er at tiden med barna er noe av det mest verdifulle du noensinne kan ha. Det de fleste fremgangsrike forretningsfolk sier når de oppsummerer livet, er at de angrer på at de ikke brukte mer tid med barna. Å jobbe fra New York når barna er i Norge er ikke levelig i det lange løp, skrev Rolf Assev, partner i StartupLab på Slettes.

Frykten

Gründer Anita Schjøll Brede i Iris.AI var en av de som takket Slette for å vise «sårbarhet». Hun har ikke selv barn, og innrømmer at hun tenker en del over nettopp det valget.

– Ofrer jeg det å bygge en familie for å bygge en startup? Vil jeg angre på dette valget senere? Når er det for sent å ombestemme seg, når vil kroppen ikke lenger kunne gjøre det, selv om jeg skulle ønske det, spør Schjøll Brede.

– Og ja, jeg vurderer «cryogenetics» for å kjøpe meg litt «mental space». Yay technology, legger hun til.

Selv om hun ser både ektemannen, venner og tantebarn mye mindre enn hun skulle ønske, konkluderer hun i likhet med Kjartan Slette at det ikke er noen vei utenom.

– Når jeg trekker pusten dypt og får tilbake perspektivene, vet jeg at det ikke er noe eventyr jeg heller ville vært på, og en repetitiv tilværelse er det jeg frykter mest av alt.

Konkurransefortrinn

I blogginnlegget skriver Kjartan Slette at det bare er en ting som er verre enn å skuffe de rundt seg, og det er å skuffe en selv. Og at han ikke har noe annet valg enn å stå på videre.

– Å leve livet «flatt» skremmer meg, sier han.

– Hvorfor var det viktig for deg å skrive dette innlegget?

– Hvis jeg tenkte dette, så tenkte sikkert andre på det også. "Pay it forward" bør gjelde på alle plan, ikke bare funding og business, svarer Slette på spørsmål fra Shifter.

– Var du overrasket over alle reaksjonene?

– Ikke overrasket. Vi har en helt unik startup-kultur her hjemme hvor de fleste er åpne om sine styrker, svakheter, og innerste følelser. Det er en «competitive edge» i det.

Motvekt mot macho

– Hvorfor bør vi snakke mer om slikt?

-- Vi bør gjøre det vi kan for å skape en motvekt mot den dølle macho-kulturen vi ser i andre land. De gründere jeg kjenner i Norge er vannvittig fine folk og vi bør her hjemme snakke om gründerlivets alle fasetter, for vår egen mentale helse og for å skape gode arbeidsplasser.

– Men er det overhode mulig å være suksessrik gründer uten å ofre en hel masse?

– Kan man bli rik på å spille Lotto? Ja, det kan man. Men det er usannsynlig. Kan man starte og lykkes med et selskap uten å ofre mye. Ja, det kan man. Men det er usannsynlig. Derfor må vi snakke sammen om hva det betyr å ofre.