Olav Nedrelid, gründer av Domos Labs. Foto: Privat.
Olav Nedrelid, gründer av Domos Labs. Foto: Privat.

Kjære Schibsted - Det er ikke oss. Det er dere.

Publisert Sist oppdatert

Av Olav Nedrelid, medgründer av Domos Labs. (Bakgrunn for kommentaren er saken om Schibsteds rolle i Snapsale fra DN)

Kjære Schibsted - jeg var i en paneldebatt med Rune Røsten i underbruket Schibsted Vekst på siste Oslo Innovation Week, for å diskutere hvordan samarbeidet mellom corporates og oppstartsbedrifter kunne bedres. Røsten startet debatten med å klage over at norske gründere oftere enn andre kom med plagsomme Non-Disclosure Agreements før de ville dele proprietære hemmeligheter med dere.

Slitsomme greier, og sikkert veldig sårende at gründerne ikke stoler på dere. Men dere klandrer ikke dere selv. Røsten insinuerte heller at dette kom av at norske gründere var umodne.

Kjære Schibsted - tillit er noe man gjør seg fortjent til. Kanskje vi bare kjenner dere litt bedre enn gründere andre steder gjør?

En oppførsel som konsernledelsen har stått for i Snapsale-saken ville blitt slått knallhardt ned på i de store oppstartsmiljøene i utlandet.

Alle de store inkubatorene i Silicon Valley har interne svartelister over investorer som oppfører seg som dere. Ingen vil jobbe med, eller investere sammen med, investorer som står på disse listene. Og rykter spres raskt, det vet jo dere som kommer fra mediebransjen.

Kjære Schibsted - dere vil sikkert synes det er urettferdig at dere blir hengt ut, dere som bare opptrer profesjonelt og beskytter deres finansielle posisjon. Og dessuten kopierer dere jo bare idolene i Silicon Valley, både Google og Facebook kjøper innimellom opp konkurrerende oppstarter for å legge de ned etterpå?

Det er riktig det, men det er en liten forskjell: De kjøper 100 prosent av aksjene i selskapet først. Da kan de gjøre som de vil. Dere skjønner forskjellen, ikke sant? Å kjøpe 20 prosent eller 40 prosent for deretter å motarbeide selskapets interesser bryter ikke bare med god selskapsskikk og alminnelig folkeskikk – det er et overgrep mot aksjonærfellesskapet.

Kjære Schibsted – dere vil sikkert også mene at det er alltid to sider av en sak. Og det er det jo som oftest. Bare så synd at dere alltid sørger for at vi aldri får hørt noen av sidene, gjennom å tvinge gjennom taushetsklausuler når offeret er på sitt svakeste. Hva er det dere er så redd for at vi skal få vite egentlig? Og hva tror dere dette gjør med tilliten vi har til dere?

Kjære Schibsted – siden ingen ser ut til å stoppe dere, tror jeg vi bare må finne en måte å beskytte oss på selv. Litt gammeldags borgervern. Som miljø skal vi nok sørge for at ryktet spres slik at alle vet hvem dere er, og hvordan dere opptrer. Men jeg tror kanskje vi også må sørge for at detaljene kommer ut, de fleste troll tåler jo ikke dagslys. Så kanskje noen uavhengige institusjoner i miljøet skulle startet en crowdfunding-kampanje, så vi kan bygge et reservefond som kan trekkes på neste gang dere kommer trekkende med skambud og taushetsklausuler. Jeg tror de fleste i miljøet, også andre investorer, ville vært med å bidra. De ser hvor ødeleggende det dere gjø er for miljøet vårt som helhet.

Jeg hadde i så fall gladelig gitt 50.000 kroner som en donasjon til en god sak.

Til beste for oss alle, også for dere Schibsted.

Dere ser det bare ikke selv enda.

Powered by Labrador CMS