Saga Robotics' Thorvald, en autonom landbruksrobot. Foto: Benjamin A. Ward

Landbruksroboten fra Ås gikk helt til topps i nordisk «foodtech»-kåring

Publisert Sist oppdatert

Saga Robotics ble beste «foodtech/agritech startup» under den nordiske finalen i Startup Awards. 

– Å vinne denne prisen er en stor anerkjennelse for oss, og den viser at norsk landbruk er smart landbruk, sier CEO Pål Johan From.

Se alle de norske vinnere nederst i saken. 

Selskapets hans står bak Thorvald, en autonom landbruksrobot som kan utføre en rekke oppgaver på gården, både i drivhus, tuneller, frukthager og ute på jordet.

Det første kommersielle bruksområdet for roboten blir lansert i 2019: Planter skal belyses med en UV-behandling for å forebygge fremkomst av meldugg på feks jordbær-, tomat- og agurkplanter.

Behandlingen må gjøres i mørket om natten og i et sakte, jevnt tempo. En jobb perfekt egnet for en robot, ifølge From.

– Vårt dyktige team av ingeniører fortjener virkelig denne prisen for alt det harde arbeidet og den gode innsatsen de legger ned i prosjektet. Prisen er med på å synliggjøre oss på en god måte som er viktig når vi nå skal posisjonere oss i markedet, sier From.

CEO Pål Johan From mottok prisen for beste nordiske startup i kategorien FoodTech/AgriTech.

Unik salgsstrategi

Saga Robotics er basert i Norge og Storbritannia - og er del av RAS-berry prosjektet: verdens største forskningsprosjektet innen landbruksrobotikk. Teamet er også valgt ut av Innovasjon Norge til å være med på The Explorer; en digital eksportkanal for norske grønne- og bærekraftige løsninger.

Foruten From består teamet av blant andre COO Ellen Altenborg - med lang erfaring fra Telenor. Hun har nå utviklet en salgsstrategi som er nytenkende innenfor landbruket, ifølge selskapet.

Istedenfor å tilby-pålegge bøndene å kjøpe kostbart utstyr og roboter, skal Thorvalds utførelser bli solgt som tjenester. Bøndene betaler per hektar eller per time, avhengig av oppgaven som blir utført.

Norske vinnere

Olivier Mukuta. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

657 vant for øvrig i kategorien «Best Coworking Space», tegneserieskaperen Josef Yohannes ble «Best Entrepreneurial Artist» - og Vipicash-gründeren Olivier Mukuta ble «Nordic Brave founder of the year 2018». Han vil blant annet koble flyktninger med startuper for å øke intergrering og innovasjon.

– Jeg håper denne prisen kan bidra til å inspirere andre til å tørre å ta sjanser, og benytte de mulighetene som finnes i Norge for å nå sine mål, sier Mukuta til Shifter.