FINTECH

Sveriges svar på Dealflow og Folkeinvest gir opp

Aksjebasert folkefinansiering har aldri blitt noen suksess i Sverige. Nå kaster det siste gjenværende selskapet inn håndkleet.

Publisert

Søndag sendte styret i folkfinansieringsselskapet Pepins ut en pressemelding med beskjeden om at virksomheten blir lagt ned og at alle tillatelser leveres tilbake til Finansinspeksjonen.

– Det er selvfølgelig trist at vi er kommet til et punkt der vi må avvikle Pepins, sier styreleder Jonas Eriksson i en uttalelse.

Årsaken bak nedleggelsen skal være en tøff markedssituasjon og at det har vært vanskelig å finne en langsiktig finansiering av virksomheten, skriver Breakit

Fusjonerte i 2021

Sommeren 2021 ble Pepins fusjonert med Fundedbyme, det andre svenske selskapet som drev med aksjebasert folkefinansiering. Grepet ble da fremstilt som en offensiv satsing, som ga virksomheten fart. Etter fusjonen ble selskapet til Pepins Group og folkefinansieringsvirksomheten ble plassert i datterselskapet Pepins Sweden.

Pepins møtte imidlertid veggen i fjor, akkurat som norske Dealflow og Folkeinvest. Krig i Ukraina, stigende renter og inflasjon, påvirket interessen for å investere i unoterte aksjer kraftig. 

Det rammet Pepins hardere enn de norske kollegene. Omsetningen endte på 8,5 millioner kroner, en tredjedel av året før. Årsresultatet tikket inn på minus 20 millioner kroner.  Til sammenligning omsatte Folkeinvest for 17,1 millioner kroner i 2022 og fikk et årsresultat på minus 9,4 millioner kroner. For Dealflow endte fjoråret med en omsetning på  5,5 millioner og et underskudd på 3,7 millioner.

Fant ikke noen løsning

Men der Dealflow og Folkeinvest fikk en skikkelig opptur i begynnelsen av 2023, fortsatte problemene for Pepins. I sommer ble Pepins Group likvidert etter å ha solgt Pepins Sweden til proptech-selskapet Navian Tech for 28 millioner kroner. Oppgjøret ble gjennomført med aksjer i Navian og ga Pepins-eierne 12 prosent av Navian.

Planen til Navian var å utvide Pepins virksomheten inn mot eiendomsbransjen, samtidig som den eksisterende virksomheten med å tilrettelegge for emisjoner og kjøp og salg av unoterte aksjer.

Pepins vil ha et bredere produkttilbud når kjøpet er klart. Og vi har en tydelig plan til hvordan den hostoriske virksomheten skal bli mer lønnsom, sa gründer Sergey Kazachenko til Breakit i sommer.

Men heller ikke det salget lyktes. I søndagens pressemelding skriver Navian Tech følgende: 

«I dag melder Navian Tech AB at selskapet, sammen med styret i Pepins AB, avbryter transaksjonen. Partene er blitt enige om at de viktigste forutsetningene for å gjennomføre transaksjonen ikke har blitt innfridd. »

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen