FINTECH

Monio-kjøpet tar Folkeinvest i ny retning

Muligheten å kunne tilby både egenkapital og lån til startups lokker Folkeinvest-sjefen Øyvind Fries.

Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest.
Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest.
Publisert Sist oppdatert

Den litt overraskende nyheten at Folkeinvest kjøper kriserammede Monio innebærer at norsk folkefinansering får sitt første selskap som vil drive med begge de to hovedretningene aksjebasert og lånefinansiert folkefinansiering.

Folkeinvest-sjefen Øyvind Fries ser en rekke nye muligheter åpne seg for bedriften hans som en følge av oppkjøpet.

– Når en bedrift skal ta opp lån, er jo egenkapitalsituasjonen i selskapet helt avgjørende. Det er jo åpenbart at grensesnittet mellom fremmedkapital og egenkapital er veldig spennende, for eksempel å kunne tilby en toppfinansiering på egenkapitalen med lån, sier Fries til Shifter.

Utenlandsk pause

– Hva fikk Folkeinvest til å ta beslutningen om å gå inn i lånebasert folkefinansiering?

– Vi har brukt fem år på å etablere oss på folkefinansiering av egenkapital. Det har vi jo lykkes med, synes vi. Da er jo spørsmålet hvordan skal vi ekspandere videre? Skal vi utvide tjenesteporteføljen? Eller skal vi ta det produktet vi har etablert til et større geografisk område?

– Så oppsto det en veldig fin kjøpsanledning som vi slo til på.

– Dere har jo ved flere tilfeller snakker om å gå inn i Sverige og Danmark. Betyr kjøpet av Monio at den satsingen er satt pause?

– Det makroøkonomiske bildet gjør at vi må vente litt med Sverige og Danmark. Når vi kom i dialog med SR Bank og Monio, så synes vi at det var en veldig god mulighet å utvide tjenestespektret vårt.

– Var den dialogen en konsekvens av vårens omfattende skriverier om Monio?

– Nei ikke i det hele tatt. Vi påbegynte de samtalene på starten av året i forkant av medieomtalen.

LES MER: Gikk med store underskudd i 2022 – nå slår Dealflow og Folkeinvest nye rekorder

Dyrekjøpt erfaring

– Hva tenker du om de problemene som har kommet frem i forbindelse med E24 avsløringer om selskaper.

– Monio har fått mye dyrekjøpt erfaring av den prosessen. Det viser bare at det vi selv har lært av gjennom vår egen historie – at man må være kompromissløs på det som gjelder kvalitet og investorbeskyttelse.

Oppkjøpet innebærer at Folkeinvest tar over både ansatte og låneportefølje. Fries er klar på at teamet i Monio vil bidra med en kredittkompetanse som ville tatt selskapet lang tid å bygge opp, skulle man ha begynt fra scratch. Han forteller også at Monio-teamet mest sannsynlig vil bli slått sammen med Folkeinvests kontor i Oslo.

LES MER: 19 prosent misligholdte lån - nå stanser Monio nye lån inntil videre

Har søkt strukturell løsning

Med seg får de også Monio tidligere eier Sparebank 1 SR-Bank, som etter transaksjonen vil bli sittende i igjen med 38 prosent av aksjene i Folkeinvest

Glenn Sæther, styreleder i Monio og konserndirektør i Sparebank 1 SR-Bank
Glenn Sæther, styreleder i Monio og konserndirektør i Sparebank 1 SR-Bank

Også Sparebank 1 SR-Bank er fornøyd med løsningen. Konserndirektør for teknologiutvikling og forretningsprosesser Glenn Sæther forteller Shifter at banken har vært på jakt etter en strukturell løsning i lengre tid.

– Det har vært ganske så tydelig for oss at en konsolidering i dette markedet ville være naturlig. Så at vi nå får en løsning med en aktør som kompletterer både på kompetanse og produktbredd er perfekt, sier Sæther.

– Så støyen rundt Monio i vår har ikke fått banken til å miste interessen for folkefinansiering?

– Nei, vi tror fremdeles på folkefinansiering. At vi går inn og får en eierpost på 38 prosent i Folkeinvest etter transaksjonen viser jo at vi vil være med videre på denne satsingen.

– Dette kan bli et veldig, robust selskap med en ny og bredere produktpakke enn hva som finnes på markedet i dag. Det gjør at vi tror sterkt på at dette er den rette veien å gå, sier Sæther til Shifter.

LES MER: Monio blar opp millioner for å begrense tapet for folkeinvestorer

Ser på kombinasjonsmuligheter

Folkeinvest-sjef Fries er også helt klar for å se nye muligheter.

– Monio har jo utelukkende drevet med lån til eiendomsprosjekter. De spennende mulighetene du skisserer høres jo som om dere tenker å ta lånevirksomheten mer i retning av den typen venturelån som Fundingpartner driver med i dag?

– Vi vil absolutt kikke på hvordan vi skal utnytte teknologien og kompetansen til å lage nye produkter. Det skal vi bruke sommeren og høsten å finne ut av, sier Fries

– Men det å kunne tilby startups i behov av kapital en kombinasjon av egenkapital og lån på en gang må jo være et interessant spor å utforske?

– Det er det.

– Monio-sjefen Marius Dybdahl fortalte Shifter for en drøy måned siden at selskapet hadde satt utlåningen på pause på ubestemt tid. Når tror du at lånevirksomheten kan være klar til å gjenopptas?

– Forhåpentlig er vi i gang igjen i løpet av tredje kvartal, men i hvert fall i løpet av 2023.

Må vente på tilsynet

Tidspunktet er ikke bare avhengig av interne prosesser, oppkjøpet må også godkjennes av Finanstilsynet. Og det er ikke bare selve oppkjøpet som må avklare. I dag har Folkeinvest konsesjon som verdipapirforetak. Kjøpet av Monio fører til at selskapet nå blir et finanskonsern.

– Transaksjonen fører til en rekke formelle, men normale kontroller. Men vi har veldig god erfaring med tilsynets prosesser, så det er ikke noe som uroer oss. Det får ta den tid det tar, avslutter Fries.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Powered by Labrador CMS