FinTEch

Svensk forsikringsutfordrer henter 330 millioner, men struper norsk satsing

Målet til Hedvig var å bli et europeisk forsikringsselskap. Etter kraftig kutt i verdsettelsen skal det meste av kruttet nå legges på hjemmebane.

Konsernsjef og gründer i Hedvig, Lucas Carlsén t.v og Norgessjef Heiki Strengelsrud.
Publisert

For et par år siden sto den svenske forsikringsutfordreren Hedvig på topp. Selskapet hadde ekspandert til Norge og Danmark, som et første skritt på veien i daglig leder Lucas Carlséns ambisjon om å bygge et pan-europeisk forsikringsselskap.

I september 2021 hentet selskapet 390 millioner svenske kroner, og ble verdsatt til nesten 1,6 milliard kroner - omtrent en tredobling fra året før.

Når selskapet nå må fylle opp kassen med frisk kapital enda en gang, er verdsettelsen nesten tilbake på 2020-nivå. Hedvig henter 330 millioner kroner til en verdsettelse på 670 millioner kroner.

– Med denne transaksjonen har vi en fullt finansiert forretningsplan. Nå legger vi startup-tiden bak oss og tar i bruk en mer fokusert strategi som vil føre til langsiktig lønnsomhet, uttaler Carlsén i en pressemelding.

Den strategien får store konsekvenser for den norske delen av virksomheten.

Optimist

Svenske Carlsén startet Hedvig i 2016, sammen med Fredrik Fors og John Ardelius.

Den nye pengetilføreselen var sannsynligvis høyst nødvendig. 2021 endte med et tap på over 150 millioner kroner. 2022 endte nok ikke veldig mye bedre. I september ble ti prosent av staben på 120 personer sagt opp.

Likevel var Lucas Carlsén optimistisk da han og Norgessjef Heikki Strengelsrud møtte Shifter i september i fjor.

– Det kommende året har vi fokus på Skandinavia. Vi har veldig lav churn, våre kunder forsvinner ikke. Da mener vi at sannsynligheten er stor for at de er villige til å kjøpe mer når de har et produkt. Den tesen vil vi gjerne bevise og ta oss med ut i Europa, sa Carlsén.

Norgessjefen er ute

Slik gikk det ikke. Også Skandinavia-fokuset er blitt skalert ned. I pressemeldingen kommer det nemlig frem at den nye strategien innebærer økt fokus på hjemmemarkedet Sverige.

Investeringtakten i nye markeder blir redusert og som følge av det forsvinner et titalls jobber.

En av dem som må gå er Norges-sjefen Heikki Strengelsrud.

I en SMS til Shifter kommer det frem at han hadde sin siste arbeidsdag i selskapet for et par uker siden.

Selv om tilstedeværelsen i Norge blir redusert, er det ikke helt kroken på døra for selskapet her i landet.

– Vi vil fortsette å tilby service til våre eksisterende og nye kunder i Norge, skriver kommunikasjonsjef Désirée Maurd i en e-post til Shifter.

Ny hovedeier

For Hedvig betyr den siste runden store endringer i eierskap og i styrerommet.

Hovedinvestor denne gangen er ventureselskapet Adelis Equity, og selskapet tar en stor nok del av runden til samtidig å bli hovedeier i Hedvig. Nye på eiersiden er også storbanken SEB.

– Hedvig har bygget en unik posisjon på det svenske forsikringsmarkedet og vi ser at selskapet tar en stadig større markedsandel for hver måned som går, sier Erik Hallert, partner i Adelis i pressemeldingen.

Selskapet har idag totalt 130.ooo kunder i Sverige, Norge og Danmark.

Tidligere Avanza-sjef og Hedvigs aller første investor, Niklas Storåkers, blir ny styreleder. Inn i styret kommer også tidligere Swedbank-sjef Michael Wolf.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!