FINTECH

Stor interesse når Firi lanserer etterspurt kryptobelønning

De som har kjøpt etherum via kryptobørsen kan nå få avkastning på myntene de oppbevarer. Midlertidig Firi-sjef Marius Blaker Høgevold sammenligner det med å få utbytte på aksjer.

Marius Blaker Høgevold i kryptobørsen Firi lanser ny tjeneste som mange kunder har ønsket seg.
Publisert

Tjenesten kalles staking, og er kort forklart en belønning som eieren av kryptovaluta får for å oppbevare, og i noen tilfeller låse, sine «coins». Akkurat nå tilbyr Firi 4,17 prosent belønning for dem som vil stake sine Ethereum, men belønningsnivået er noe som vil variere omtrent som en flytende rente.

Muligheten til å stake Ethereum-beholdningen ble lansert i appen i det stille for noen dager siden, og har bare vært synlig for dem som har hatt en oppdatert app.

Stor interesse

Til tross for det har mange tusen kunder allerede valgt å stake hele eller deler av beholdingen.

– Av dem som har sett staking-tilbudet i appen, har omtrent halvparten opprettet en staking-konto, sier Høgevold,

Det gjør at han regner med heftig pågang når staking-muligheten nå blir gjort kjent for alle de over 170.000 kundene.

– Det er den «feature» som har vært mest etterspurt av kundene i lang, lang tid, så det er veldig gøy å endelig kunne lansere den, sier Marius Blaker Høgevold til Shifter.

Sammenligner med utbytte

Noen sammenligner belønningen med renter på bankinnskudd. Marius Blaker Høgevold trekker frem analogien med utbytte på aksjer.

- Investerer du i aksjer får du utbytte i belønning, investerer du i krypto og staker den får også en belønning som kan minne om utbytte.

Staking er en funksjon som er blitt helt essensiell, etter at Ethereum-blokkjeden gjennomførte «The Merge» den 15. september i fjor, og bytte fra «proof-of-work» til «proof-of-stake» som verifiseringsmetode for å utstede nye blokker i blokkjeden.

Det er ikke lenger samme behov for store datasenter, og en prosess der den som bruker mest datakraft og strøm oftest blir den som får mine neste blokk .

Med «proof-of-stake» blir prosessen mye raskere og ikke minst betydelig mer strømgjerrig. Og jo flere «stakeholders» man kan stille med jo større blir sjansen å få lage neste blokk i blokkjeden og motta belønningen i form av mynter.

Men da trenger man folk som er villige til å la sin kryptovaluta bli staket i utbytte mot å få en liten del av belønningen om man vinner frem.

Belønning fra to kilder

I praksis kommer belønningen for kunden fra i hovedsak to kilder: Dels fra utstedelsen av nye mynter, dels fra transaksjonsgebyrer som kommer fra bruken av blokkjeden. Alle som vil bruke blokkjeden for en transaksjon må betale en avgift, en såkalt «gas fee». Den tilfaller de som velger å stake sin valuta.

Belønningen kommer i tillegg til den ordinære kursutviklingen i kryptovalutaen. Firi har lagt til rette for at det skal være like enkelt å rapportere eventuell gevinst av staking til skattemyndighetene, som det ved salg av kryptovaluta.

Foreløpig er det bare mulig å stake Ethereum, men ifølge Høgevold vil staking etter hvert bli tilgjengelig også for kryptovalutaene Cardano, Polkadot og Solana.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!