fintech

Spenn-gründer Jens Glasø vil overta Norwegian Block Exchange

Har lagt inn et ikke-bindende bud på aksjene i NBX. Aksjene til storeier Bjørn Kjos er allerede i boks.

Jens Glasø. gründer og daglig leder i Spenn Technology prøver å få kontroll over NBX, og har allerede kjøpt Bjørn Kjos' aksjer.
Jens Glasø. gründer og daglig leder i Spenn Technology prøver å få kontroll over NBX, og har allerede kjøpt Bjørn Kjos' aksjer.
Publisert

For omtrent en måned siden ble det kjent at Spenn Technology hentet 14 millioner danske kroner (22 millioner norske) i en emisjon der Bjørn Kjos var en av investorene.

Nå knytter Norwegian-gründeren seg enda tettere til det norske fintech-selskapet, som er notert på børsen First North Denmark. Mandag ble det kjent at Kjos selger sin eierandel på 16 prosent i NBX til Spenn Technology.

– Det er spennende å se to veldig kompatible selskaper gå sammen. Partnerskapet er en strategisk manøver for å kapre betydelige markedsandeler i fremvoksende markeder, ikke bare i Afrika, men også i Europa og Asia, sier Bjørn Kjos i en pressemelding.

LES MER: Norske Spenn én av seks utvalgte til globalt krypto-program

Betaler med Spenn-aksjer

Oppgjøret skjer i Spenn-aksjer. og det Kjos-kontrollerte familieselskapet Observatoriet AS, får 832.255 aksjer i Spenn i utbytte mot sine 10,9 millioner aksjer i NBX. Det tilsvarer en pris på 16 danske kroner per aksjer, eller litt over 13,3 millioner. Det kommer frem i en pressemelding fra Spenn. Transaksjonen gjør Kjos til en av de største aksjeeierne i Spenn noe som gjør at han også går inn i styret til selskapet.

Samtidig får samtlige NBX-aksjonærer et ikke-bindende tilbud om å bytte sine aksjer i NBX til Spenn-aksjer i en 13:1-ratio. For at overtakelsen skal finne sted, kreves det aksept fra 66,7 til 90 prosent av aksjonærene og tilfredsstillende due diligence-prosess.

Spenn-sjefen Jens Glasø tar også frem de store ordene om hva det er mulig for Spenn og NBX kan få til sammen. I pressemeldingen sier han at selskapene vil kunne tilby «en spennende fremtid for digital bankvirksomhet gjennom å tilby en sømløs blanding av tradisjonell bank og digitale valutaer», og at selskapene gjennom å smelte sammen sine teknologier skal «revolusjonere internasjonale pengeoverføringer og øke inntektene kraftig uten heftige investeringskostnader».

LES MER: «En bankkonto kan gi både selvfølelse og verdighet»

Hjelper banker i Afrika

Spenn er ikke et veldig kjent selskap i Norge. Det er ikke så rart siden selskapet i all hovedsak har sin virksomhet i Afrika. I dag er selskapet aktivt i Rwanda, Tanzania, andS Zambia, og har planer om å etablere seg i Uganda, Ghana og Nigeria.

I 2015 startet Jens Glasø selskapet Blockbonds. Målet var å gi mennesker i Afrika som mangler tilgang til bankkonto en mulighet til å få finansielle tjenester via en app på mobiltelefonen (som ble kalt Spenn) – blant annet lån, kryptohandel og pengeoverføringer på tvers av land.

Glasø har hittil profilert selskapet som et slags Vipps for Afrika, men basert på blokkjedeteknologi.

Samarbeidet med NBX innebærer at altså Spenn utvider horisonten utenfor Afrika, men også en mulighet til å få bedre fart på den afrikanske businessen.

Kredittkort med bitcoin-cashback

Tidligere i vår lanserte NBX et kredittkort av typen Visa, som skal gi kundene mellom 0,5 og 4 prosent i såkalt cashback på kjøpene. Den store forskjellen fra andre slike kort er at cashback-pengene skal bli utbetalt i bitcoin.

Partnerskapet vil gjøre det mulig for Spenn å lansere slike kort i Rwanda, Zambia og Tanzania.

– Det er et produkt som vil være veldig interessant i våre afrikanske markeder, sier Glasø i pressemeldingen. Han mener det vil gjøre det mulig for selskapet å nå break-even raskere enn planlagt.

NBX-samarbeidet vil også være viktig for å forsterke selskapet arbeid innen compliance og antihvitvask. Omvendt håper Spenn og Glasø på at det kan føre til et gjennombrudd for Spenn prokuter i Europa og at den blokkjedebaserte løsningen som brukes i Afrika, kan bidra til lavere kostnader for grensekryssende betalinger.

Turbulent tid på børs

I februar 2021 gikk selskapet på børs gjennom et såkalt omvendt oppkjøp av det danske børsnoterte selskapet NP Investor, som overtok Blockbonds. Det sammenslåtte selskapet ble så omdøpt til Spenn Technology.

Kort tid etter noteringen gikk børskursen fra 55 danske øre til 7,95 kroner og Glasø var en kort stund milliardær på papiret. En måned etter toppen var kursen nede i 2,16 danske kroner. Da trakk Fist North-eier Nasdaq i bremsen og suspenderte aksjen. I november samme år ble det åpnet handel igjen, men kursen fortsatte ned. I februar i år lå kursen på 10 danske øre. Da ble det gjennomført en såkalt aksjespleis som økte de nominelle verdien på aksjene til 10 kroner.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!

Foreløpig ser ikke mandagens melding om at Bjørn Kjos ble en av hovedeierne ha hatt noen større effekt. Ved lunsjtider ble Spenn-aksjen handlet for 9,50 danske kroner.

Powered by Labrador CMS