Fintech

Skyfall åpnet lommeboken for gründerne som skal hjelpe bedrifter å avsløre falske fakturaer og svindlere

For Convier-gründerne er det en selvfølge at veien til mer effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet går via smartere bruk av teknologi. Nå henter den ferske startupen 5,5 millioner kroner fra blant andre Skyfall Ventures og Startuplab.

Det er ikke mer enn et år siden Andreas Engstrand t.v, og Petter Bjelland startet Convier for å bringe mer teknologi inn i kampen mot økonomisk kriminalitet. Når har de tre pilot i gang for å teste ut løsningen.
Publisert

Norske banker bruker mellom én og to milliarder kroner årlig på antihvitvaskingsarbeid, ifølge estimater gjort av Finans Norge. Pengebruken har økt i takt med stadig strengere krav, og ressursbruken har gått den samme veien.

DNB oppgir for eksempel at de har rundt 500 ansatte som jobber med å stoppe hvitvasking og terrorfinansiering. I 2020 gransket banken cirka 5000 mistenkelige forhold og sendte 1250 over til Økokrim.

Foreløpig har utbyttet av det store arbeidet vært rimelig magert. Ifølge tall E24 har hentet ut fra Statens innkrevingssentral, som krever inn penger som følge av kriminalitet, klarte de bare å drive inn litt over 12 millioner kroner i fjor.

– Globalt er det estimert at compliance-arbeidet koster omtrent 100 ganger mer enn beløpene som inndras, sier Andreas P. Engstrand, daglig leder i oppstartsselskapet Convier.

– Må effektivisere med teknologi

Det er ikke mer enn drøyt et år siden han startet selskapet sammen med Petter Bjelland, for å få bukt med problemet.

Etter at å ha jobbet nesten ni år med økonomisk kriminalitet i KPMG, hvor han blant annet bygget opp konsulentselskapets team som bistår bank- og finansselskaper med å etterleve hvitvaskingsloven, ønsket han å gå i en annen retning.

– Jeg følte at jeg hadde gått runden med omtrent alle banker i Norden, og sett alle utfordringene med å bekjempe økonomisk kriminalitet. Du kommer bare til et visst punkt med å lage rutiner og lære opp folk. På et eller annet tidspunkt må du ta i bruk teknologi for å effektivisere arbeidet. Å fylle på med flere mennesker vil ikke hjelpe, sier Engstrand.

Piloter i gang etter intenst år

Han kontaktet nevnte Bjelland, som han hadde prøvd å rekruttere til KPMG noen år tidligere. Den gangen ble det aldri noe, men et forslag om å starte selskap sammen fikk bedre effekt.

Bjelland har bakgrunn Kripos og Palantir Technologies, i tillegg til omfattende erfaring med systemutvikling. Han var med på notene med en gang.

Siden har det gått raskt i svingene for Convier. I løpet av 2022 har duoen fått på plass en første versjon av sin analyseplattform, som skal hjelpe bankansatte å ta raskere beslutninger når de gransker mistenkte tilfeller av hvitvasking.

Hvordan teknologien fungerer, kommer vi straks tilbake til.

– Det har vært et intenst år med mye prøving og feiling, sier Bjelland, som har stått bak utviklingen av plattformen.

I fjor høst ble selskapet så tatt opp i DNB NXT, akseleratorprogrammet banken har i samarbeid med Startuplab. Dermed testes plattformen nå ut hos DNB, men også hos Aprila Bank.

En magisk match, mener investor

I forbindelse med akseleratordeltakelsen har Convier hentet sin første runde med eksterne penger – totalt 5,5 millioner kroner.

To av millionene kommer fra Startuplab, en halv million kommer fra småinvestorer, mens Skyfall Ventures skyter inn tre millioner kroner.

Investor. Preben Songe-Møller i Skyfall Ventures

Ifølge Preben Songe-Møller, partner og medgründer i Skyfall Ventures, var det ikke vanskelig si ja - selv om Convier er i en tidligere fase enn de fleste investeringene selskapet gjør.

– Som alltid er teamet veldig viktig for oss. Andreas og Petters kombinasjon av dyp domenekunnskap og kunnskap om koding og teknologi er en magisk match. Legger du til en helt rå teknologi og et gigantisk område som de tar for seg, så er dette veldig spennende, sier Songe-Møller til Shifter.

Jobber for raskere avgjørelser

Nå er det ikke akkurat mangel på selskaper som tilbyr løsninger for mer effektivt arbeid med antihvitvasking, terrorfinansiering og det beslektede kjenn-din-kunde-området (KYC).

Convier mener likevel å ha funnet en egen liten nisje.

– Det er mange som lager sofistikerte løsninger for å flagge ting som mistenkelige. Vi har sett på hvordan vi kan lage en form for beslutningsstøtte for saksbehandleren, slik at denne raskere kan ta en avgjørelse, forteller Engstrand.

Når en transaksjon blir flagget som mistenkelig hos en bank, må den sjekkes manuelt. Datainnhentingen fra bankens ulike systemer, som må til før en konklusjon kan trekkes, kan være tidkrevende, ifølge Engstrand og Bjelland. Dermed legges det ofte ned mye arbeid for ingenting.

To lærdommer

Bjelland sier at de allerede har fått to store lærdommer. Den ene er at det må være lett å installere, altså at mest mulig går via såkalte API-er.

– Det andre er at de aller fleste som sjekker flaggede transaksjoner ikke er «data scientists». De har ikke lyst til å grave rundt og sende spørringer inn i et datavarehus. De vil få svarene presentert raskt og enkelt, sier Bjelland.

Han forklarer at deres plattform har en kraftig graf-applikasjon som viser relasjoner i dataen, og dermed bidrar til at saksbehandleren raskere kan ta en beslutning.

– Det høres jo ikke helt ulikt ut det eksempelvis Strise eller Enin driver med?

– Vi jobber primært med interne data i bankene, sier Engstrand.

Kan bruke løsning i regnskapssystemer

I løpet av høsten innså Engstrand og Bjelland at plattformen de bygget ikke bare kan brukes i banker. Den kan like gjerne integreres via en API med et regnskapssystem og ta seg av svindelovervåking av regnskapsdata.

– Kommer det inn en fiktiv faktura, en duplisering, eller et forsøk på manuell betaling som mangler bilag, så kan vi oppdage det, sier Engstrand, og legger til:

– Direktørsvindel handler jo ofte om at det er én person som blir utsatt og gjør hele prosessen selv. I et slikt tilfelle kan det hjelpe om flere i virksomheten blir oppmerksomme på betalingen. Spesielt dersom den mangler et bilag, faktura eller avviker fra vanlig prosess, slik at de kan stille spørsmål.

I disse dager begynner Convier med en pilot også på dette området, hos regnskapsbyrået Aider.

– Kan vi klare å identifisere svindelforsøk på bedriftsnivå, vil det kunne forebygge at transaksjonen går til utbetaling, sier Engstrand.

Han forteller at kjernemarkedet er virksomheter med 100 ansatte og oppover. De har gjerne et høyt volum av transaksjoner, men ikke nødvendigvis en stor nok internkontroll til å fange opp all risiko internt.

Har stort skaleringspotensial

Det var dette relativt nye sporet som for alvor som gjorde Skyfall Ventures interessert.

– Å jobbe med banker har stort potensial, men lange salgssykluser. Om du har en enkel integrasjon med regnskapssystem, kan du begynne å selge direkte. Det gir helt andre skaleringsmuligheter, sier Preben Songe-Møller.

– Det er spennende sprik selskapet står i, og her kan vi forhåpentlig være med å bidra med «go-to-market»-strategi, sier han.

Med friskt kapital på plass er det likevel ikke markedsplanene som står først på dagsorden for gründerne Engstrand og Bjelland.

Det er å få plass ytterligere et par utviklere, slik at plattformen kan finpusses og pilotprosjektene hos DNB, Aprila og Aider kan gi flest mulig svar om veien videre.

– Det er en god del vi kan gjøre på salgssiden allerede nå, men vi kommer ikke til å tråkke på gassen før vi har fått validert at løsningen er skikkelig skalerbar.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*