Fintech

Monner-navnet går i graven og lederduo forlater SR-Bank

Når Sparebank 1 SR-Bank samler gründerressursene, blir ikke Monner-gründer Jarle Holm og markedssjef Marie Moxnes Harfjeld med videre.

Jarle Holm og Marie Moxnes Harfjeld har vært ansiktene utad for Monner de siste årene. Når navnet nå går i graven, velger duoen å gå videre.
Jarle Holm og Marie Moxnes Harfjeld har vært ansiktene utad for Monner de siste årene. Når navnet nå går i graven, velger duoen å gå videre.
Publisert

Sparebank 1 SR-Bank har besluttet å samle all virksomhet rettet mot gründere under én merkevare. Da velger Jarle Holm og Marie Moxnes Harfjeld å gå en annen vei.

– Det er vemodig, det må det være lov å si. Men det er også veldig forståelig beslutning av banken. Sånn sett er det helt uproblematisk, sier Jarle Holm til Shifter.

– Det har vært en fantastisk reise, men nå var det på tide å gå videre, forteller Marie Moxnes Harfjeld, da Shifter møter dem for fotografering på Finstart Nordics kontorer i Oslo.

Parallelle merkevarer

Øyvind Knoph Askeland, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 SR-Bank bekrefter veivalget og mener det vil gjøre banken tydeligere overfor gründerkundene.

– Vi har to parallelle merkevarer, som tilbyr mye av de samme tjenestene til de samme kundene. Når vi nå skal prøve å spisse oss litt, få enda høyere vekst og jobbe bedre sammen med kundene, tror vi at vi gjør det best med et merkenavn, sier Askeland til Shifter.

– Så merkevaren Monner har ikke klart å vokse seg så sterk at det var et poeng å fortsette med det?

– Det er det vi har sett. Vi har en veldig god utvikling i SR-Bank på akkurat oppstartsbedrifter og det har vi lyst til å ta videre, fortsetter Askeland.

Har gitt verdifull kunnskap

Han er imidlertid tydelig på at Monner-satsingen har vært utrolig verdifull for den kunnskap som banken har tilegnet seg om gründermiljøet og hvilke behov de har.

Beslutningen innebærer at Monner Gründer, som ble flyttet inn i SR-Bank i april i fjor, blir oppløst. Alle syv som har jobbet der, har fått tilbud om andre jobber i banken. Kundene i Monner Gründer blir flyttet over til SR-Bank og en del av banken SMB-område.

Startet for fem år siden

Det var i 2017 startet Jarle Holm og David Baum Monner med målet om å gjøre det enklere for gründere og småbedrifter å vokse.

Det første området var «crowd lending» og det begynte med lån til små bedrifter. Etter at konsesjonen som låneformidler var på plass og selskapet kunne gå live med folkefinansieringssatsingen i januar 2018, tok lån til eiendomsprosjekter raskt over som viktigste område.

Tre måneder etterpå sluttet medgründer David Baum som sjef i Monner for å lede SR-Banks fintech-satsing Finstart Nordic. Da tok Holm over sjefsstolen.

Ble delt i to

Drøyt et år etterpå, i mai 2019 kjøpte SR-Bank hele virksomheten og i november 2020 kom meldingen om at Monner skulle deles i to: «Crowd» og «Gründer». Det var første skritt mot å bygge den gründerbank som Holm og Baum ville gjøre fra begynnelsen.

– Vi har jobbet med dette konseptet en god stund. Da SR-Bank kjøpte oss i fjor, var det jo dette som var ambisjonen, sa Holm til Shifter i november 2020.

Drømmen sprakk

I dag sier Holm at den delingen var helt nødvendig.

– Vi kunne ikke være distributør av et fullt sett med banktjenester og være en låneformidler i samme selskap.

Drømmen om å bli gründerbank ble imidlertid ikke langlivet. I april i fjor meldte Sparebank 1 SR-Bank at Monner Gründer blir en intern avdeling i banken, og nå, ti måneder senere, er det altså over.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Jarle Holm og Marie Moxnes Harfjeld har ikke planene klare for hva som skal skje etter Monner.
Jarle Holm og Marie Moxnes Harfjeld har ikke planene klare for hva som skal skje etter Monner.

Ser på hemmelig prosjekt

Hva skal du gjøre nå?

– Jeg ser på et nytt prosjekt. Det er en internasjonal fintech-satsing. Caset er åpenbart, men om det faktisk blir noe av, får vi se. Mer enn det, kan jeg ikke si akkurat nå, sier Holm.

Og om det ikke blir noe?

– Da kommer jeg til å holde meg til fintech og investeringer. Om det blir i et miljø eller på egen hånd må jeg se på, fortsetter han.

Marie Moxnes Harfjeld har heller ikke neste stopp på veien klart for seg.

– Men jeg er rimelig sikker på at det blir i startup-verden, sier hun.

Stolt over Gründer Academy

I forbindelse med at Jarle Holm forlater jobben i SR-Bank, slutter han også som leder for Gründer Academy.

Den har sitt opphav i SR-Bank-satsingen Gründerhuset tilbake i 2015, som ble til Gründer Hub. I fjor etablerte SR-Bank og Sparebankstiftelsen SR stiftelsen Gründer Academy og relanserte Gründer Academy sammen med akseleratorene The Factory, VIS, Validé og Innoventus Sør.

Den er en satsing som Holm er tydelig stolt over.

– Vi er faktisk blitt det største akselerator-programmet i Norge med 80 bedrifter som deltar hvert år, sier Holm

Den satsingen vil ikke påvirkes av at Holm slutter. Lene S. Bø, som har jobbet med gründerprogrammene i SR-Bank, blir ansvarlig for det fortsatte arbeidet i Gründer Academy.

Powered by Labrador CMS