FINTECH

Monio selges til Folkeinvest

Etter rekken med avsløringer om mislighold og rot, selger Sparebank 1 SR-Bank lånetilbyderen Monio til Folkeinvest, og blir samtidig storeier i folkefinansieringsselskapet.

Styreleder Finn Haugan og administrerende direktør Øyvind Fries i Folkeinvest.
Publisert Sist oppdatert

Etter avsløringer på rekke og rad fra E24 om mislighold og mangel på kontroll i Monio, selskapet som formidler folkefinansierte lån til eiendomsprosjekter, ble virksomheten satt på pause tidligere i vår. Eier Sparebanken 1 SR-Bank varslet samtidig at de hadde satt av et tosifret millionbeløp for å rydde opp.

Nå er løsningen klar: Monio selges.

Kjøper er Folkeinvest. Trondheim-selskapet har slått seg opp som en sentral norsk aktør innen folkefinansierte emisjoner under 30 millioner kroner, men har hittil holdt seg unna lån.

– Vi synes vi har fått en veldig attraktiv mulighet som vi har slått til på, sier Folkeinvest-sjefen Øyvind Fries til Shifter.

Lang dialog

Han forteller at dialogen med Sparebank 1 SR-Bank startet allerede i fjor, før E24 begynte å skrive om Monio.

– Hvor mye betaler dere?

– Det holder vi for oss selv enn så lenge, sier Friis.

At Folkeinvest kjøper hundre prosent av Monio, betyr ikke at SR-Bank er helt ute av bildet. Sparebank 1 SR-Bank og eksisterende aksjonærer, som blant annet inkluderer Polaris Media, går inn med en «betydelig sum kapital» i denne transaksjonen.

Etter transaksjonen vil SR-Bank eie 38 prosent av aksjene i Folkeinvest.

– Folkeinvest legger nå strategien for neste fase, der vi ønsker å utfordre videre innenfor flere tjenesteområder. Våre aksjonærer har sterk tro på oss, men vi har søkt aktører med kompletterende kompetanse. Da er det spesielt spennende at SpareBank 1 SR-Bank har sterk tro på våre planer, sier Finn Haugan, styreleder i Folkeinvest.

Jaktet i flere år

SR-Bank har i flere år snakket med potensielle partnere til Monio, hevder Glenn Sæther, styreleder i Monio og konserndirektør for teknologiutvikling og forretningsprosesser i SpareBank 1 SR-Bank.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

– Folkeinvest har en sterk posisjon og et tilbud som passer godt sammen med Monios produkt- og tjenesteportefølje. Når de to selskapene nå forener krefter, vil det gi en større kraft bak satsingen, han.

Lån fra Folkeinvest

Også Folkeinvest har vurdert flere alternative vekststrategier. Nå er ambisjon å introdusere lånefinansieringstilbud i markedet allerede inneværende år.

– Kombinasjonen av begge selskaps kompetanse og teknologi, samt vekstkapitalen som tilføres, vil styrke Folkeinvest-gruppen sin posisjon i det nordiske markedet, sier Fries.

Transaksjonen er avhengig av regulatoriske godkjennelser og forventes gjennomført i tredje kvartal 2023. Partene opplyser at dialogen med Finanstilsynet er i gang.