FINTECH

Monio blar opp millioner for å begrense tapet for folkeinvestorer

Folkefinansieringsplattformen Monio og eieren Sparebank 1 SR-Bank åpner lommeboken for å begrense mulig tap for cirka 1800 småinvestorer, skriver E24.

Glenn Sæther. konserndirektør Sparebank 1 SR-Bank og styreleder i Monio
Publisert Sist oppdatert

Norges nest største aktør innen lånebasert folkefinansiering, Monio, har vært i hardt vær etter at E24 i en rekke artikler fortalt om prosjekter som har fått finansiering gjennom plattformen, men som siden har støtt på store utfordringer og mislighold.

Nå skal Monio, og eieren Sparebank 1 SR-Bank være beredt til å punge ut med et tosifret millionbeløp for å begrense de mulige tapene for omtrent 1.800 folkeinvestorer.

– Dette handler om å reetablere tilliten til Monio, sier Glenn Sæther, styreleder i Monio og medlem i konsernledelsen i Sparebank 1 SR-Bank til E24.

LES MER: FinShift: Tynnslitt tillit for Monio

To forhold

Det er i praksis to forhold som SR-Bank og Monio nå sier seg å være beredt til å dekke for deler av et eventuelt tap.

Det ene gjelder en norsk utbygger som gjennom flere selskaper har lånt i alt 160 millioner kroner fra Monios «crowd». Dette ble gjort uten at det investorene fikk opplyst at utbyggeren var ilagt konkurskarantene og dømt for underslag.

Monio sier selskapet ble kjent med dette, da E24 la frem informasjonen tidligere i år. Det førte til at Monio stoppet videre utlåning til utbyggeren.

Utbyggerens advokat skriver i en e-post til E24 at «Monio hadde alle nødvendige bakgrunnsopplysninger i 2019 og hadde ikke avtalerettslig grunnlag for å strupe videre finansiering av vår klients selskaper og prosjekter i forbindelse med artikler i E24.»

Utbyggeren mener derfor at Monio selv bærer skylden for at samtlige 23 lån til hans selskaper er misligholdt. I alt er lån for 40 millioner overført til inkassoselskapet Intrum.

Det andre tilfellet gjelder to hytter i Uvdal. Der står investorene i fare for å tape 8,5 millioner kroner etter at selskapet MG Eiendomsutvikling 2 gått konkurs.

– Løsningen vi ønsker oss innebærer at Monio dekker deler av tapet som investorene er i ferd med å bli påført som følge av enkelte misligholdte lån, sier Sæther til E24.

LES MER: Folkefinansiering passerer to milliarder for første gang

Svekket tillit

Ifølge Sæther avhenger en eventuell løsning av at man kommer til enighet med Intrum, siden det er Intrum som er juridisk ansvarlig for å drive inn pengene.

Sæther melder også at SR-Bank er beredt til å ta grep for å unngå at flere prosjekter som har lånt penger via Monio ender opp med pengeproblemer.

– Vi ser at tilliten til Monio er betydelig svekket som følge av sakene som er omtalt i E24. Når tilliten til plattformen forsvinner, forsvinner også tilgangen på kapital. Dette har gjort det vanskelig å sikre videre finansiering til de gode, levedyktige prosjektene som trenger det på plattformen, sier Sæther.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!