FINTECH

Lunar åpner opp egen infrastruktur for andre betalingsaktører

Nå gjør bankutfordreren Lunar sin egen bankinfrastruktur til en straksbetalingsmotorvei for tredjeparter. Først ut er svenske Trustly.

Ken Villum Klausen, gründer og adm. direktør i Lunar Group inngår partnerskap med svenske Trustly.
Publisert

Fra 1. august skal Trustly kunne tilby sine kunder å gjennomføre konto-til-konto-betalinger i realtid i danske kroner. Det blir mulig takke vært at Lunar har laget et API som gir tredjeparter tilgang til bankens nordiske bankinfrastruktur.

- Vår infrastruktur og AP-løsning kommer fra aller øverste hylle. Partnerskapet med Trustly er et bevis på at vi tilbyr en helt unik teknologi og at den åpner for noen meget interessante forretningsmuligheter., sier Ken Villum Klausen i en pressmelding.

Nordisk utfordrer

Helt siden starten har ambisjonen til Lunar-gründer Klausen vært å bygge en nordisk bankutfordrer. En moderne digital bank i skyen som ikke har måttet forholde seg til gamle utdaterte banksystemer.

– Vi har bygget infrastrukturen med ambisjonen om å lage den beste hverdagsbanken til våre kunder i Danmark, Sverige og Norge.

Et helt avgjørende punkt for å komme nær den ambisjonen er at bankens infrastruktur er koblet til de lokale clearingsystemene for alle de tre nordiske kronetypene, danske, svenske og norske. I fjor ble Lunar koblet både til norske Nics og det svenske Bankgirot. Det er et arbeid som har ført til e en betydelig bruk av både tid og penger.

Tunge infrastrukturinvesteringer

Ifølge Mats Persson Bergius, Lunar-sjef for Sverige og Norge, var investeringene i en ny kjernebankløsning som har gitt banken en felles nordisk plattform er av årsakene til kjempetapet på 2,3 milliarder kroner i fjor.

Det er imidlertid en investering som nå kan være på vei å betale seg på en litt uventet måte.

– Vi er nå en av to aktører i Skandinavia som tilbyr clearing i alle tre land, og den eneste med en moderne integrasjon til alle clearingsystemene, sier Persson Bergius til Shifter, da vi tar kontakt for å be ham utdype hva Trustly-avtalen betyr for selskapet.

– Vi har jo først og fremst gjort det for at vi skal kunne tilby gode banktjenester selv, fortsetter han.

Har vekket nysgjerrighet

Men clearingen og det grensekryssende perspektivet i infrastrukturen har ført til at Lunar blitt kontaktet av en lang rekke både nasjonale og internasjonale betalingsaktører, som har bedt banken om å åpne opp infrastrukturen for andre.

Trustly er den første partneren som får tilgang til Lunars infrastruktur. Til å begynne med vil selskapet bare kunne tilby konto-til-konto-betalinger i Danmark, men skal utvides til Sverige og Norge etter hvert. Etter hvert vil også andre betalingsaktører kunne få slippe til.

– En integrasjon mot våre API-er og så kan man få tilgang til clearing i tre land. Det gir store skaleringsfordeler både for oss og for dem som integrerer med oss, sier Persson Bergius.

Ikke et nytt P27

– Grensekryssende betalinger og nordisk clearing høres veldig mye ut som P27. Har den plutselige interessen for å samarbeide med Lunar en sammenheng med at bankenes store nordiske betalingsprosjekt havarerte?

– Det skal man ikke bortse fra. Når storbankene ikke lyktes med P27, er det logisk at markedet begynner å se etter andre alternativer og blir nysgjerrige på hva vi kan tilby.

– Betyr det at Lunar kan bli et midlertidig «P27 light» inntil det er kommet et alternativ?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi åpner for at tredjeparter kan gjennomføre straksbetalinger mellom privatpersoner og bedrifter og etter hvert for at disse kan gjøres på tvers av de tre landene. Vi kommer jo ikke til å gjøre noe med at det svenske Bankgirot er i akutt behov av modernisering, sier Persson Bergius.

– Jeg skulle si at det først og fremst er ytterligere en aktivitet som viser hva vår infrastruktur er kapabel til, fortsetter han.

At det likevel er en viktig satsing for Lunar, er åpenbart. I og med at banken nå åpner opp infrastrukturen, opprettes også forretningsområdet Banking Services.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen