Fintech

Klar for fintech-fest i Bergen

Ved å plukke det beste fra andre nordiske tech-eventer, håper NCE Finance Innovation å gjøre Norway Fintech Festival til møteplassen nummer én for fintech-folk.

Vil ha mer fest enn konferanse. Finance Innovation-trioen fr.v. Bent Gjendem, daglig leder, Svitlana Pozniakova, community manager og Rea Parashar, operatv sjef til den første utgaven av Norway Fintech Festival.
Publisert Sist oppdatert

I løpet av tre dager i slutten av april skal fintech-Norge og forhåpentlig også en god del internasjonale gjester samles i Bergen for å snakke finansiell teknologi, samtidig som det blir tid over til fest og moro.

Det er i hvert fall målet med satsingen fra den norske fintech-klyngen.

– Vi føler at det er et stort behov i Norge for å ha en skikkelig garasjefest der fintech-nerder kan møtes for å snakke sammen og ikke bare lytte til interessante foredrag, sier Bent Gjendem, som ble ny sjef for fintech-klyngen i fjor høst.

Ønsket mer synlig organisasjon

Da han som nytiltrådt sjef skulle stake ut retningen for klyngen fremover, i et intervju i Shifter, var han tydelig på at det ville skje endringer, og at det var viktig å gjøre organisasjonen mer synlig.

– Det er et behov for det. Det er for lite fokus på finans som en vekstnæring i Norge, sa Gjendem da.

Norway Fintech Festival begynner med en velkomstfest den 24. april, så venter to dager med talere både fra Norge og utlandet.

Mange kjente navn

Et kikk på det foreløpige programmet viser at talerlisten inneholder en lang rekke kjente norske fintech-navn som : Eilin Schjetne, nylig avgått norsk Lunar-sjef, DNBs guru på ny teknologi, Yngvar Ugland, Marius Blaker Høgevold fra Firi, Sophia Adampour, gründer av Nordens første NFT-galleri, Horde-gründer Alf Gunnar Andersen, Kravia-sjef Sven Ove Kvalsund, tidligere DNB-direktør og Rema 1000-sjef Trond Bentestuen, samt Henrik Johannessen, som har bygget Tjommi til en suksess i Danmark.

På den internasjonale listen er først og fremst noen litt uventede selskaper som er klare: en av verdens to største kryptobørser, Coinbase, det tyske bank-som-en-tjeneste-selskapet Solaris og den amerikanske finanskjempen Citi. Hvem som skal representere selskapene er foreløpig ikke avklart.

– Chris Roberts eller «Dr. Dark Web» er også et veldig spennende navn, sier Svitlana Pozniakova, community manager i Finance Innovation.

Chris Roberts ble bannlyst av United Airlines - men kommer til fintech-fest i Norge.

Roberts fikk global oppmerksomhet i 2015 da han ble bannlyst fra flyselskapet United Airlines, etter å ha vist hvordan hackere kunne manipulere kontrollsystemene om bord på et fly.

Programmet er ikke spikret hundre prosent, og Gjendem, Parashar og Pozniakova lover flere spennende navn i ukene som kommer.

– Vi har ikke budsjett til å hente de største internasjonale navnene, men jeg synes vi likevel har klart å finne spennende navn, som Solaris. Det er mange i økosystemet vårt som er nysgjerrige på dem, sier Bent Gjendem.

Har sett på mer enn Slush

Når man går inn på hjemmesiden til festivalen er det vanskelig å ikke se likhetene med en finsk supersuksess på event-området.

– Er planen å lage fintech-Slush på Vestlandet?

– Slush har klart å skape noe helt enestående. Men vi har også sett på «fintech-ukene» i København og Stockholm og Techcrunch i USA. Jeg skulle si at vi ønsker å være en blanding av alle sammen, sier Rea Parashar, operativ sjef i Finance Innovation.

Selv om lysten til å gjenskape noe av partystemningen fra Helsinki i november er stor, har Finance Innovation ingen planer om å få over 10.000 besøkere i Bergen. Langt derfra. Ifølge Svitlana Pozniakova er målet satt til rundt 250 personer.

– Det viktigste i år er at vi lager en bra opplevelse for dem som kommer til Bergen i april, slik at de har lyst til å komme tilbake neste år, sier Gjendem.

Ifølge Rea Parashar har Norwegian Fintech Festival i høy grad vokst frem som medlemsdrevet initiativ og blir gjennomført som en dugnad der blant annet Fintech Norway og Cicero Consulting har vært aktivt involvert.

Bra for en konservativ bransje

Stefan Astroza, sektorleder for bank og forsikring i Itera og daglig leder i datterselskapet Cicero Consulting, ser frem imot til å være med og bidra

Han mener at det faktum at dette markedsføres som en festival og ikke konferanse er noe en konservativ finansbransje har godt av.

– Jeg håper og tror at Norway Fintech Festival blir en arena som tar de nødvendige bransjedebattene på alvor og usminket. Samtidig ser jeg frem til å møte bransjekolleger i en uformell kontekst og ikke bare diskutere alle problemene bransjen står over.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*