FINTECH

Friske penger gir Frid julefred

Økonomirådgivningsappen Frid fyller på kassen med syv englemillioner og har tatt et uvanlig grep for å få pengene til å rekke lenger.

Daglig leder i Frid, Erik Harstad, har travle dager med akseleratorprogram og kapitalpåfyll.
Publisert Sist oppdatert

2022 har ikke vært et enkelt år for oppstartselskaper med privatøkonomiske ambisjoner. Lifeplanner, Spiff, Nøffe og PNGR har alle måttet kastet kortene i løpet av året.

Det har ikke hindret Frid-gründerne Erik Harstad, Guro Sollien Eriksrud og Espen Ellevseth og få drøyt 20 eksisterende og nye engleinvestorer til å bidra med kapital helt siden selskapet begynte som Visonomic i fjor sommer.

Da bidro blant annet Murshid Ali, The Factory og North Venture investeringselskapet til Heidi Aven, Linn-Cecilie Linnemann og Espen R. Halvorsen med startkapital på et par millioner.

Etter det har selskapet holdt det gående med mindre beløp i form av konvertible lån frem til at et litt større beløp nå kom på plass. North Venture, The Factory har fortsatt å skyte inn penger og blant nye investorer finnes blant annet Johan Reinsli, styreleder i Dintero

– De syv millionene er god blanding av gamle og nye penger. Vi ser det først og fremt som en finansiering inn mot en første riktig såkorn-runde, sier Erik Harstad til Shifter.

Ambisiøs ambisjon

Ambisjonen til Harstad og Frid er minst sagt ambisiøst. Det er å bli nordmenns foretrukne privatøkonomiske rådgivere og «stjele kundeflaten til bankene» som Harstad har uttrykt i et tidligere intervju med Shifter.

Veien dit går gjennom AI-drevet rådgivning om privatøkonomi og hjelpe folk som føler økonomisk stress i hverdagen på grunn av tidsklemme og vaner. Slik 2022 har utviklet seg er det en gruppe som vokser raskt i disse dager.

– Siden vi lanserte appen i vår har vi fått på plass en gratisversjon og et lag med premiumfunksjoner som det ser ut til at det er betalingsvilje for, sier Harstad.

Antallet er imidlertid fortsatt på bare på et valideringsnivå, og langt fra de 5000-10.000 brukerne som vil være nødvendige før inntektstallene til et produkt for 79 kroner i måneden eller 790 kroner i året, begynner å bli behagelige med gründerøyne sett.

Alternative inntekter

Det betyr ikke at Frid er avhengig av å bruke all frisk kapital på nå dit så rask som mulig. Selskapet har funnet en alternativ inntektskilde, takket være Guro Sollien Eriksruds kunnskaper om privatøkonomi.

Medgründer Guro Sollien Eriksrud, er i løpet av høsten blitt Frids fremste ambassadør og inntektskilde.

Eriksrud har vært under høsten var fullt opptatt med å reise rundt og holde økonomiske motivasjonsforedrag for bedrifter og organisasjoner.

– Vi har laget en historie om hvor hardt renters rente-effekten faktisk slår. Vi følger to brødre med likt utgangspunkt som gjør litt forskjellige disposisjoner av pengene sine gjennom livet, som blir illustrert med tall underveis. Til slutt blir den ene rik, mens den andre sliter økonomisk, forteller Harstad.

Det er et grep som har gått hjem hos ledere som ønsker å tilby ansatte noe som skiller seg ut, ifølge Harstad. For Frid betyr det en mulighet til å kunne markedsføre appen til nye grupper, og ikke minst gir det et viktig bidrag på inntektssiden.

- Selv om vi har investorer som tror på oss, i den kapitaltiden vi er i nå, gjelder det å overleve. Vi har stor tro på at foredragene kan være med på å bære oss til frem til vi får en positiv kontantstrøm.

Aktiv akselerator

Et annet grep som er litt mer fremtidsrettet, er at Frid nettopp er blitt med i akseleratorprogrammet til det amerikanske selskapet Newchip. Programmet er svært målrettet mot å hjelpe de deltakende selskapene med å kutte ned på tiden det tar å hente kapital til en større runde.

– Vi ønsket oss rett og slett en coach som kan hjelpe oss å lykkes med videre finansiering, sier Harstad.

Det betyder at selskapet vil bruke mye tid det kommende halvåret for finne ut hva som skal til for å ta selskapet til neste nivå. En viktig brikke i det puslespillet er at Newchip også bidrar med et mye større internasjonalt nettverk av investorer, som også kan ha interesse for norske fintech-selskaper.

– Dessverre er det ikke særlig mange fond i Norge som investerer i selskaper som er rettet mot B2C, sier Harstad

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*