FINTECH

For å få fintech-penger av Wellstreet, må du overbevise disse «dragene»

Det spiller ingen rolle om startupen er fra Oslo eller Warszawa. De som vil få penger fra Wellstreets fintech-fond må dra til Stockholm og møte selskapets egne «investeringsdrager».

Wellstreets advisory board (Dragon's Den) Øvre raden f.v Lena Apler, Knut Frängsmyr, Erika Eliasson Ekberger,. Nede f.v. Ola Laurin, Kenneth Nilsson og Carl-Viggo Östlund
Wellstreets advisory board (Dragon's Den) Øvre raden f.v Lena Apler, Knut Frängsmyr, Erika Eliasson Ekberger,. Nede f.v. Ola Laurin, Kenneth Nilsson og Carl-Viggo Östlund
Publisert Sist oppdatert

For drøyt et år siden startet det svenske investeringsselskapet Wellstreet et rendyrket fintech-fond på 350 millioner kroner.

Pengene skal investeres i 10-15 finansielle infrastrukturselskaper som baserer sin forretningsmodell på regelverk. Fondet kan investerte over hele Europa, men ser først og fremst etter selskaper i Norden, Estland og Polen.

De tre første investeringene kom på plass kort tid etter at fondet åpnet. Siden den gang har den fondsansvarlige Armando Coppola og hans kollega Joseph Hajj, sett på litt over 200 selskaper og vasket frem seks nye kandidater, som kan ende opp med å bli tilbudt en initial investering på 5-15 millioner kroner i bytte mot 10-15 prosent av selskapet.

Uvanlig grep

I den seleksjonsprosessen har Coppola tatt i bruk et relativt uvanlig grep, selv om det er velkjent som TV-underholdning.

Wellstreet Fintech Fund I har et rådigverpanel som har fått funksjonen som fondets eget «Dragon’s Den».

Forbildet er det velkjente britiske TV-programmet med samme navn, der gründere får pitche sine ideer for profesjonelle investorer og prøve å overbevise dem om å investere i selskapet deres.

Originalen er britisk og er inne på sin 19. sesong.
Originalen er britisk og er inne på sin 19. sesong.

– Det er ikke tilfelle hos oss. Dragene investerer ikke og tar ikke beslutningene for oss, men putter du seks eksperter i et rom, vil de stille andre spørsmål basert på sin erfaring og kunnskap. Det vil kunne gi meg avgjørende puslebiter, sier Coppola til Shifter.

Det betyr at uansett om det er en svensk, en norsk eller en polsk fintech som håper på å få penger av Wellstreet, så må selskapet møte opp på deres kontor i Sollentuna utenfor Stockholm og presentere selskapet for dragene.

Flyttet ut av byen

Kontoret er for øvrig enda et eksempel på at Wellstreet er selskap som går sine egne veier. Wellstreet ble startet i 2016 av Klarna-avhopperne Mikael Wintzell og Simon Saneback. Navnet har ikke noe med den berømte gaten på Manhattan å gjøre, men er en direkte oversettelse av Brunnsgatan, der det første kontoret lå.

Det er et bare par lange steinkast fra Stureplan og en betydelig mer forventet adresse for et nystartet investeringsselskap.

Wellstreets hovedkontor ligger i krysset der E4 møter E!8 fra Oslo. Fondet disponerer hele bygget, og mange av selskapene de har investert i sitter også her.
Wellstreets hovedkontor ligger i krysset der E4 møter E!8 fra Oslo. Fondet disponerer hele bygget, og mange av selskapene de har investert i sitter også her.

Men City var ikke noe for Wellstreet, og etter et par år tok de i stedet over et helt kontorbygg på 14.000 kvadratmeter med utsikt over to motorveier halvveis til Arlanda. Oversatt til norsk er det som om et av Oslos store VC-selskaper skulle flytte fra Aker Brygge til Skedsmokorset.

I det første og mer generelle fondet Wellstreet Ventures, har selskapet gjort rundt 25 investeringer, deriblant kjente navn som Bambuser (live video shopping), Scrive (digital avtalesignering), Checkin.com og Tibber.

Wellstreet var en av de aller første investorene i Tibber og har i dag solgt seg ut, med god gevinst. I det fondet har selskapet imidlertid ikke brukt møter med «drager».

Armando Coppola, leder for Fintech Fund I i investeringsfondet Wellstreet, tegner og forklarer hvordan fondet gjennomfører sine investeringer fra start til mål.
Armando Coppola, leder for Fintech Fund I i investeringsfondet Wellstreet, tegner og forklarer hvordan fondet gjennomfører sine investeringer fra start til mål.

– Jeg kjenner faktisk ikke til noen andre investeringsfond som gjør det samme, og etter at ha sett hva vi har fått ut av disse møtene, er jeg nesten litt forundret over at det ikke er vanligere, sier Coppola.

Han er tydelig på at for å få det til å fungere, er det avgjørende å finne riktige personer med rett engasjement.

Disse venter i møterommet

Gjengen som møtes en gang i måneden for å vurdere fintech-selskaper har uten tvil det som kreves for oppgaven. De er kanskje ikke kjente for fintechs flest i Norge, men alle har tung erfaring, både fra finans og med å starte selskaper.

Erika Eliasson Ekberger, avtroppende styreleder i SweFinTech, tidligere viseadministrerende direktør i Lendify og styremedlem i Kameo.

Knut Frängsmyr, tidligere viseadministrerende direktør i Klarna. I dag investor og styreproff. Han er blant annet styreleder i Budbee.

Kenneth Nilsson, gründer av Resurs Bank og Solid Försäkring. I dag er han styreproff.

Lena Apler, gründer av Collector Bank og fast medlem i svenska Draknästet.

Carl-Viggo Östlund, tidligere administrerende direktør i Nordnet og SBAB og i dag entreprenør innen boliglån.

Ola Laurin, styreleder i Swedbank Hypotek, Sverige største boliglånsaktør og administrerende direktør i Payex, betalingsselskapet til Swedbank.

Coppola forteller at han er i ferd med å utvide gruppen med en fintech-gründer og en juss-ekspert.

– De er der for å støtte meg og selskapene, og selv om de ikke investerer i selskapene, har det skjedd at møtet har ført til at selskapet som er blitt grillet har fått et nytt styremedlem, sier han.

Så langt har det vært gjennomført 19 slike møter med potensielle kandidater, og Coppola mener han har fått uvurderlig hjelp til den etterfølgende prosessen med due diligence og endelig beslutning i investeringskomitéen.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS