BANK OG FINANS

Etter avskjeden med Vipps begynner de livet på egne ben med et oppkjøp

BankID BankAxept kjøper Kundesjekk,no for å styrke satsingen på antihvitvask og kundekontroll.

BankID BankAxept-sjef Øyvind Westby Brekke flankert av gründerne i Systor Vest, Anders Bakken, t.v. og Finn Espen Gundersen.
Publisert

Så sent som i juli ble oppdelingen av Vipps og BankID BankAxept endelig godkjent av Finanstilsynet.

For Øyvind Westby Brekke, ble dermed en av de første beslutningene som sjef i et frittstående selskap oppkjøpet av tjenesten kundesjekk.no, som er spesialisert på å forenkle kundekontrollen for såkalte rapporteringspliktige foretak under hvitvaskingsloven. Bak tjenensten står Stavanger-selskapet Systor Vest.

– Vi styrker tilbudet til bedriftene gjennom å tilby en kjenn-din-kunde-tjeneste som er enkel å ta i bruk. Oppkjøpet betyr en økt satsing på antihvitvaskingstjenesten fremover, slik at vi kan bidra til å løse et økende samfunnsproblem, sier Brekke i en pressemelding.

Det er ikke kjent hva BankID BankAxept betaler for Kundesjekk,no.

LES OGSÅ: Nå tar ansiktet over for ordspillene på BankID

Sliter med mange manuelle prosesser

Ifølge det nydannede selskapet er innhenting og bekreftelse av kundeopplysninger et sentralt fundament for å etterleve hvitvaskingsregelverket, og for å unngå å bli misbrukt til hvitvasking og terrorfinansiering.

– Vi ser at mange bedrifter har utfordringer med manuelle, tidkrevende prosesser for helt elementære oppgaver knyttet til innhenting og bekreftelse av opplysninger om kunden, sier Brekke.

Han mener at digitale støtteverktøy kan redusere tidsbruken betraktelig når de brukes riktig.

LES OGSÅ: Raskere Vipps-fisjon enn ventet for BankID og BankAxept

Har 400 kunder

I følge BankID BankAxept er det totale markedet for rapporteringspliktige selskaper etter hvitvaskingsloven i Norge er på om lag 7000 selskaper. Det omfatter revisorer, regnskapsførere, advokater og alle finansforetak. Kundesjekk.no har i dag 400 norske kunder

Kundsjekk.no har vært en av tre bein til it-selskapet Systor Vest. I og med oppkjøpet blir den skilt ut som et eget selskap som så blir kjøpt av BankID BankAxept. Gründerne Finn Espen Gundersen, som har vært med i Systor Vest helt siden starten for over 20 år siden og Anders Bakken, som har fem års fartstid, men har vært med på å utvikle Kundsjekk.no tar med seg fire medarbeidere inn i BankID BankAxept i løpet av høsten, men blir værende i Rogaland og blir lokalkontor for de nye eierne.

Resten av Systor Vest fortsetter som eget selskap.

– Vi ser fram til å bli en del av BankID BankAxepts store fagmiljø med etablerte rutiner for smidige utviklings- og salgsprosesser. Med dette støtteapparatet vil vi løfte våre tjenester og ta en bredere posisjon i markedet, sier Anders Bakken i pressemeldingen.

Kundesjekk.no har partneravtaler med blant annet med Regnskap Norge, BDO og Advokatforeningen.

Store ambisjoner

For Brekke og BankID BankAxept innebærer oppkjøper at man bygger videre på den kundeorienterte utviklingen av tjenesten, er at fisjonen med Vipps ble klar i juli..

– Vi har store ambisjoner om å modernisere både BankAxept og BankID og jobben er godt i gang med å bygge fremtidens ID- og betalingstjenester. Vi satser i økende grad på å utvikle verdiøkende tjenester som skal komme kunder og samfunnet til gode, sier Brekke.

Selskapet har etter oppkjøpet av Kundesjekk, kontorer i Oslo, Bergen og Stavanger, og over 120 fast ansatte i selskapet.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*