BANK

– En skikkelig god dag for norske forbrukere

Norgessjef i utfordrerbanken Lunar, Eilin Schjetne, er ikke det spor lei seg for at DNB får kjøpe Sbanken. Både BN Bank og Bulder Bank melder om økt pågang fra Sbanken-kunder som jakter ny bank.

Eilin Schjetne, Norges-sjef i Lunar er glad over beslutningen til Konkurranseklagenemnda.
Publisert Sist oppdatert

– Vi mener jo at dette er en skikkelig god dag for norske forbrukere. Det bringer utfordrerbankene som har ligget i skyggen av Sbanken frem i lyset, sier Eilin Schjetne til Shifter.

Hun leder den norske virksomheten til danske Lunar, som har ambisjoner om å bli den første nordiske digitalbanken. Nylig hentet selskapet 700 millioner kroner og planlegger oppkjøp i bransjen.

Dermed går hun på tvers av dem som beklaget Konkurranseklagenemndas overraskende beslutning om å overprøve Konkurransetilsynet.

Blant de mest kritiske røstene er foreningen Huseierne og deres leder Morten Andreas Meyer, som var raskt ute i E24 og uttalte at det var «en dårlig dag for alle landets forbrukere og alle som er opptatt av best mulig konkurranse».

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Økt konkurranse

Schjetne er fullstendig uenig i den analysen.

– Vi mener faktisk at dette øker konkurransen. Det er nemlig ikke bare Sbanken-kunder som vurderer å bytte. Helt siden avtalen ble kjent i fjor, har vi notert at stadig flere bankkunder har begynt å se på sine bankforhold med mer kritiske øyne.

Det faktum at den største blir enda større, kan være med på å løse opp de låste strukturene i det norske bankmarkedet, mener Schjetne.

Lunar søkte nylig om å bli integrert i det norske clearingsystemet, og Schjetne håper at det skal være på plass før sommeren. Før det er på plass, er det ikke mulig for Lunar å bli en bank som tilbyr alt. Blant annet må satsingen på bedriftsmarkedet vente til det er i orden.

– Det hadde vært fint å være der nå, slik at vi hadde kunnet gi Sbankens SMB-kunder et alternativ, men vi håper de kan vente noen måneder, sier Schjetne og fortsetter:

– Vi har fått vite at vi er den førte banken på veldig mange år som søker om clearingintegrasjon. Det sier noe om konkurransebildet i Norge. Det har vært helt dominert av etablerte aktører eller spin-offs fra disse, sier hun.

Endre Jo Reite, direktør for personmarkedet i BN Bank.

Tror mange forlater Sbanken

Mens Lunar står fritt fra koblinger til andre nordiske banker, er de fleste av dem som er pekt ut som Sbanken-arvtakere nemlig knyttet til en annen stor norsk bank.

En av dem er BN Bank, som Sparebank 1 står bak. Direktør for personmarkedet, Endre Jo Reite, tror at kundeflukten fra Sbanken som har funnet sted hittil bare er en liten krusning mot hva som vil skje nå.

– Anslagvis en tredjedel av Sbanken har en gang i tiden valgt bort DNB. Når beskjeden nå er endelig, er jeg sikker på at andelen som flytter vekk fra Sbanken vil økte kraftig.

Reite tror at det først og fremst vil handle om de vanlig bankkunder som velger å flytte på innskuddskonto og betalingstjenester. Boliglånskundene tror han vil bruke lenger tid.

Enorm pågang de første timene

Den mest omtalte av utfordrerne er imidlertid Sparebanken Vest-avknoppingen Bulder Bank.

Sjefen der, Torvald Kvamme, har mer enn gjerne latt banken innta rollen som den neste store utfordreren og har meldt om stor interesse fra kundene helt siden oppkjøpsforsøket ble kjent i april i fjor.

I går kveld nådde interessen en ny topp ifølge Kvamme.

Torvald Kvamme, direktør for kundeinnsikt og tjenesteutvikling i Sparebanken Vest.

– De første timene etter at beslutningen ble kjent, fikk vi en enorm reaksjon. Vi teller antall lånesøknader time for time, og i de timene hadde vi en tidobling, sier Kvamme til Shifter.

Han ville ikke si nøyaktig hvor mange søknader det er snakk om, men at det er solid antall, selv om det kan måles i «russiske prosenter».

Bulder Bank har gjort seg kjent som en utfordrer først og fremt på boliglån, men Kvamme forteller at de er langt fra bare potensielle boliglånskunder som tar kontakt. Mange forespørsler handler også om det er mulig å bytte bank uten å flytte boliglånet.

– Der må vi innrømme at vi ikke vært gode nok til å fortelle folk at vi faktisk er en fullgod daglig bank, ikke bare en boliglånsbank, sier Kvamme.