BANK OG FINANS

DNB kjøper Imove og begynner med bilabonnement

Storbanken kjøper Imove-tjenesten og investerer i teknologiselskapet Casi. Målet er en komplett bilabonnement-løsning som skal tilbys bilprodusenter, forhandlere og andre mobilitetsaktører.

Nye samarbeidsapartnere. Casi-gjengen f.v. Jordan Symonds, kommunikasjonssjef, Hans Kristian Aas, daglig leder og Ane Furu, operativ sjef får nå inn DNB og leder for bilfinansiering Paal Neri Roe på eiersiden.
Publisert Sist oppdatert

I fjor høst ble Imove delt i to selskaper, men med samme eierselskap. Bilabonnementstjenesten fortsatte under navnet Imove EV mens teknologiutviklingen ble til selskapet Casi.

Delingen var en konsekvens av et tøffere kapitalmarked og en innsikt at det ville bli vanskelig å kombinere et tech-selskap i vekst og en bilabonnementstjeneste som brant penger i stort tempo.

– Vi fikk kred overfor tech-kundene fordi vi visste hvordan vi drev et eget abonnement. Det ga oss mye innsikt som vi kunne dele. Men vi var ikke utstyrt til å skalere en så «asset heavy» tjeneste, sa gründer Hans Kristian Aas til Shifter i oktober i fjor.

DNB kommer inn på eiersiden

Beslutningen ser ut til å ha hatt effekt. Nå får Casi inn 35 millioner fra eksisterende investorer og en ny med skikkelige finansielle muskler. Størrelsen på DNBs innskudd er ikke kjent, men det gir banken en eierandel i Casi på 4,95 prosent.

DNB kjøper også Imove-tjenesten fra eierselskapet til Casi og Imove, og vil fortsette driften for dagens kunder. Beløpet her er ikke kjent, men også dette mates inn i teknologiselskapet Casi, i tillegg til de 35 millionene som kommer inn i emisjonen.

Vel så viktig er kanskje at Casi og DNB nå sammen skal ta frem en komplett plattform og flåtefinansiering til aktører som ønsker å tilby bilabonnement i det nordiske markedet.

DNB har lenge vært en stor nordisk aktør innen finansiering av biler gjennom tradisjonelle billån, leasing og flåtefinansiering, men bilabonnement er en ny nisje for banken.

– Vi er godt posisjonert med tradisjonelle bilfinansieringsprodukter, men vil gjerne bli enda mer relevante for nye forretningsmodeller som bilabonnementstjenester. Med dette partnerskapet posisjonerer vi oss for den økende trenden innen bilhold, nemlig fra «eie til leie», sier Paal Neri Roe, leder for bilfinansiering i DNB Norge i en pressemelding.

Gleder seg over samarbeidet

Hans Kristian Aas, CEO i Casi, gleder seg over det nye samarbeidet:

– Vi ser frem til å jobbe sammen med DNB. Finansiering står helt sentralt for å kunne skalere bilabonnement og konsepter for fleksibel tilgang på bil, sier Aas og og fortsetter:

– Det er en positiv utvikling at bilprodusenter og andre tilbydere etterspør et verdiforslag som kombinerer finansiering, teknologi og operasjonelle tjenester for å kunne skalere sine egne konsepter.

– DNB har en solid nordisk posisjon og gir oss finansieringskompetanse som kan brukes for å lykkes i den globale bilindustrien. Kombinasjonen av industrielle aktører og venture capital på eiersiden gir bred forretningsforståelse og finansielle muskler for videre vekst, forteller Hans Kristian Aas.

Etablerer joint venture

I tillegg til samarbeidet mellom DNB og Casi etablerer selskapene et felles selskap som kan bistå abonnementstilbydere med håndtering av økosystem og operasjonelle tjenester som logistikk, service og hjulskift.

Det vil hete Nordic Mobility Services og ha nordisk tilstedeværelse.

– Med Nordic Mobility Services samler vi kreftene fra tech, finansiering og operations til en uslåelig miks. Dette skal gjøre det raskere og enklere for partnere å lansere og drive sine konsepter, sier Paal Neri Roe.

Det felles selskapet vil bli ledet av en av Imove-gründerne, Gunnar Birkenfeldt. I teamet inngår også en rekke bilabonnements-eksperter fra dagens Imove-organisasjon med omfattende operasjonell erfaring.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!