Fintech

Bergen-selskap vinner avtale verd millioner med finsk Visma-konkurrent

Kravia kjøper den finske inkasso-kollegaen Validius for et ukjent beløp.

Norsk-finsk union. Svein Ove Kvalsund, daglig leder i Kravia (t.h.) ekspander til Finland. Her sammen med sin CTO, Kevin Caballeros og sjefen i det oppkjøpte selskapet Validius, Joakim Donner, som vil bli sjef for Kravia Finland.
Publisert Sist oppdatert

Kravia er et av mange selskaper som har skjønt at API-baserte integrasjoner med regnskapssystemer åpner for interessante vekstmuligheter. Et ferskt annet eksempel er avtalen mellom Folio og Fiken.

Men Kravia har funnet seg en annen nisje. Å utfordre tradisjonelle inkassoselskaper gjennom å automatisere inkasso og betalingsoppfølging, slik at sluttkunden som oppdager at en faktura ikke er betalt, i prinsippet bare trenger å trykke på en knapp i regnskapssystemet så tar Kravia hånd om resten fra første varsel frem til rettslige skritt.

I Norge har selskapet integrasjoner med de fleste systemer, deriblant Poweroffice Go, Tripletex, Uni Economy, Fiken og Conta.

LES OGSÅ: Tre oppkjøp på et år, men sjefen er klar for å utvide Stacc-puslespillet med nye brikker

300 prosent vekst

Veivalget har vist seg å være et lukrativt trekk. Etter at Svein-Ove Kvalsund ble hentet inn som daglig leder rundt årskiftet 2020-2021, har antallet kunder vokst med 300 prosent. I samme periode har omsetningen gått i underkant av to millioner kroner i måneden til å nærme seg fire millioner i måneden i dag.

Det har gjort selskapet lønnsomt. Resultatet i 2021 endte med en gevinst på litt over én million kroner.

– Målet vårt er å ha et fornuftig årlig overskudd og så reinvestere alt i vekst, sier Svein Ove Kvalsund til Shifter.

Kvalsund kom til Kravia fra Sparebanken Vest, der han var ansvarlig for SMB-markedet og var sterkt involvert både i oppstartsprosessen av Bulder Bank og samarbeidet med Folio.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Kapitalsterke eiere

Bak rekrutteringen sto investor Henrik Lie-Nielsen, som sammen med Roger Jørgensen og Geir Nordrik og Henna Raknes har bygget opp et eget lite fintech-imperium i Bergen – Amp Eleven.

Porteføljen til Amp Eleven består utover Kravia, «banking-as-a-service»-selskapet Stacc, apputviklingsselskapet Shortcut, og selskapene Maksimer, Devies, Queenslab og Crepido.

I Kravia eier Amp Eleven 40 prosent og er med det nest største eier. Invex Group med Gudleiv Bjørklund i spissen er største eier med rett over 50 prosents eierandel.

For drøyt en uke siden ble det kjent at vekstinvestoren Verdane, ifølge Finansavisen, kjøper 50 prosent av porteføljen for rundt 400 millioner kroner.

– Vi er svært glade for å være med på laget til Henrik Lie-Nielsen og hans team etter denne transaksjonen, og vi vil sørge for at Amp Eleven-porteføljeselskapene får den nødvendige støtten og verktøyene for å utvikle seg til ledende europeiske selskaper innenfor sin nisje, sa Verdane-partner Johnny Rindahl i en pressemelding da avtalen ble kjent.

LES OGSÅ: «Det er definitivt Visma som er den store stygge ulven for bankene i dag»

Først Finland, siden Sverige

Det vil si omtrent det Kravia gjorde denne uken i og med kjøpet av Validius, for en ukjent sum. Verdanes inntreden i eier-sfæren hadde imidlertid ikke noen større innvirkning på Kravias inntog i Finland, ifølge Kvalsund.

- Vi har fulgt både det finske og det svenske markedet en god stund, og har diskutert med Validius i en periode, så det oppkjøpet hadde blitt gjennomført uavhengig av Verdane, sier Kvalsund.

Han legger imidlertid ikke skjul på at pengene som nå er tilført eierne, vil kunne komme godt med lenger frem. For Finland er ikke første og siste stopp for selskapet.

Sammen med administrerende direktør i Validius og blivende sjef for Kravia Finland, Joakim Donner skal Kvalsund følge det svenske markedet enda tettere og finne riktig tidspunkt for å hviske ut den hvite flekken mellom Norge og Finland.

– De har et sterkt team som ønsker å vokse videre som del av Kravia, god og komplementær teknologi og samme filosofi som oss. Jeg regner med at Kravia i løpet av kort tid bli en tydelig og synlig merkevare i Finland, sier Kvalsund, og legger til at det å kjøpe et selskap med konsesjon som inkassoselskap var en raskere, og delvis nødvendig måte, enn å bygge opp en egen organisasjon fra scratch.

Prestisjetung avtale

Det som fikk Kravia til å satse på Finland var nemlig at selskapet nettopp har vunnet en prestisjetung avtale med regnskapsleverandøren Accountor Finago. Det er en av de dominerende aktørene i Finland med over 150.000 kunder og har Visma som en av sine hovedkonkurrenter, ifølge Kvalsund.

Han er sikker på at satsingen i Finland vil gi et betydelig bidrag til driftsinntektene.

– Vi regner med at den skal gi oss et tosifret millionbeløp i omsetning, sier Kvalsund.

Fortsatt vekst

Ekspansjonen merkes også på hjemmebane. Kravia trenger å utvide staben både i Bergen og Trondheim, i tillegg til Finland. Ved månedsskiftet flyttet selskapet til nye og større lokaler i Bergen sentrum, og lokalene i Trondheim er bygget ut.

- Vi er posisjonert for betydelig vekst, både organisk og gjennom oppkjøp. Gode produkter, sterke eiere, dyktige ansatte og lange samarbeidsavtaler gjør at vi forventer at veksten fortsetter. Ekspansjon til Finland er bare første steg i våre internasjonale planer, sier Svein Ove Kvalsund.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*