FINTECH

Bare Bitcoin laster opp med norske kroner

For gründerne Torkel Rogstad og Bjørn Olav Jalborg er det én kryptovaluta som gjelder. Nå henter de i overkant av to millioner kroner - og får inn en norske kryptoveteran på eiersiden.

Torkel Rogstad t.v og Bjørn Olav Jalborg gründere av Bare Bitcoin
Publisert

Når Bare Bitcoin henter penger, er investorene ikke helt de samme som ellers pleier å synes i Shifters spalter.

– Felles for alle som har gått inn med penger, er at de deler vår entusiasme og kjærlighet for bitcoin, sier Torkel Rogstad, gründer og daglig leder i Bare Bitcoin.

Hovedinvestor og den som står for mer enn halvparten av de drøyt to millioner kronene, er kryptoveteranen Sturle Sunde. Han begynte med bitcoin allerede i 2010 og driver plattformen Sunde Bitmynthandel og vekslingssiden Bitmynt.no.

Pengene er blitt hentet til en verdsettelse på ti millioner kroner før penger.

LES MER: Finansmannen Christen Ager-Hanssen ny sjef i selskapet til påstått bitcoin-oppfinner: «Vi bygger et nytt Apple»

Kroner er fortsatt tryggest

– Var dette muligens Norges første kapitalinnhenting gjennomført i kryptovaluta?

– Hehe, ikke helt. Men vi fikk faktisk inn noe av midlene som bitcoin. Dessverre endte vi opp med å veksle dem inn til norske kroner. Vi landet på at det var litt for risikabelt å ha pengene som skulle gå til lønninger stående i bitcoin. Det er jo flott om lønnskontoen blir verdt 20 prosent mer i morgen, men tilsvarende kjipt om den blitt verdt 20 prosent mindre, sier Rogstad

– Så selv for bitcoin-entusiaster finnes det grenser?

– Det er ingen hemmelighet. Har du kortsiktige utgifter, er det fortsatt krona som er tryggest, fortsetter han.

LES MER: Mens verdens børser raser, stiger prisene på kryptovaluta

Søkte om registrering direkte

Rogstad og Jalborgs drøm om å bygge den beste handelsplassen for bitcoin begynte å ta form allerede i 2018. Men det var først i 2021, da bitcoin sto i 60.000 dollar og sparepengene var verdt mer enn noensinne, at de bestemte seg for å hoppe av å satse på egen startup.

«Vi var frustrerte over at samtlige handelsplasser i Norge pushet kunder til å kjøpe kryptovalutaer vi mente var verdiløse. Og nei, vi snakker ikke om Ethereum. Heller XRP og DOGE.», er forklaringen de gir på egen blogg.

Det første gründerne gjorde var å søke om registrering som tilbyder av vekslings- og oppbevaringstjenester av virtuell valuta hos Finanstilsynet.

– Den er den samme godkjenningen som Firi og NBX startet med i sin tid, forklarer Rogstad,

– Dere har vært opptatt av å gjøre alt etter boken?

– Vi er et norsk foretak med norske ansatte og norsk ledelse. Hadde vi prøvd oss uten Finanstilsynets godkjenning, ville vi fort ha fått noen sinte telefoner, og kanskje noen besøk på døra om vi ikke hadde tatt telefonen, sier bitcoin-gründeren,

Vil være best i egen nisje

– Hvorfor ble det bare bitcoin, og ikke noen andre valutaer?

– Vi synes bitcoin er helt spesiell blant kryptovalutene. Da fortjener den en tjeneste som vier all sin oppmerksomhet til den. Vi har heller ikke de samme ressursene som Firi og NBX har. Skal vi klare å være konkurransedyktige, kan vi ikke være like brede som dem, sier Rogstad og fortsetter

– Vi lager vår egen nisje, og prøver å være best i den.

– Betyr der at det at det dere har mange hardcore-brukere som oppbevarer bitcoin i egen lommebok?

– Både og. Men det er en interessant gruppe. En av tingene vi har i pipeline, er å gjøre det enda enklere å kjøpe bitcoin og få dem sendt til sin egen «wallet», sier han.

– Hvor mange kunder har dere?

– Vi passerte 1000 kunder for et par uker siden, sier Rogstad

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!