Bank og finans

Aprila-konkurrent aktiverer banklisens: – Ambisjonen er å bli markedsledende i Norge

Det svenske fintechselskapet Qred, som gir utlån på inntil to millioner kroner til små bedrifter, har nå aktivert sin egen banklisens. Og selskapet vil ta markedet i Norge.

Emil Sunvisson, adm. dir. Qred
Publisert

Det svenske fintechselskapet Qred, som hadde oppstart i 2015 og kom til Norge i 2022 med sine utlån til småbedrifter, aktiverte mandag denne uken sin banklisens. Det betyr at det svenske fintechselskapet nå kan operere på lik linje, med for eksempel konkurrenten Aprila Bank her i Norge, som også leverer smålån til mindre bedrifter.

– For meg personlig er nok dette den største milepælen i mitt profesjonelle liv. For Qred som selskap betyr lisensen at vi kan rulle ut vår tjeneste i alle markeder. Vi kan begynne å tilby sparekonto, som igjen gjør at vi får ned kostnaden på utlånene våre og kan kjempe om de beste kundene, sier administrerende direktør Emil Sunvisson i Qred til Shifter.

Qred har i dag virksomhet i Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Brasil, Belgia, og sist i Norge. Sunvisson forteller at Qred vurderte å søke om banklisens allerede i 2017, men at selskapet da fant ut av at det ble litt for tidlig. Siden har selskapet operert med samarbeidsavtaler med diverse banker, som har gjort fortjenesten til Qred noe svakere enn hos konkurrenter med banklisens.

– Vi valgte heller å vente, sånn at vi var klare. Og når vi søkte sist, så fikk vi raskere svar fra Finansinspektionen enn hva vi hadde forventet, sier Sunvisson.

Selv må sjefen ta det litt med ro. Sunvisson gjør intervjuet med Shifter hjemmefra ettersom at Sunvisson pådro seg knekte ribbein og punktert lunge i en sykkelvelt kort tid tilbake. Noe han selv mener var dårlig timing.

– Det er kjedelig og dårlig timing å gjøre det nå, men samtidig har jeg sett at hele teamet har dratt opp hanskene og gjort en strålende jobb. Sårene blir bedre, og hodet er heldigvis ikke skadet, sier han.

Satser

Med banklisensen betyr det at Qred vil gå kraftigere inn i det norske markedet, så vel som det europeiske.

– Aprila er i førersetet i Norge, men det er ikke Aprila vi skal konkurrere direkte mot. Det er de store, gamle bankene. Det er de vi skal hente kunder fra. Totalmarkedet hos bankene har omtrent en prosent av utlånene sine til små bedrifter, mens vi har 100 prosent av utlånene våre til dette kundesegmentet. Vi skal kjempe for disse selskapene. Og ambisjonen er å bli markedsledende i Norge, sier Sunvisson.

Qred er nå 220 ansatte totalt. Og selv om det skal satses hardere i Norge, ønsker ikke fintechselskapet et eget norgeskontor.

– Vi har rekruttert et helt team med nordmenn på plass her i Stockholm, og vi vil fortsette på den måten. Sånn sett er det positivt at det ikke bare er svenskene som reiser til Norge for arbeid, men også motsatt. Det er viktig for oss at det er folk med lokalkunnskap som svarer på henvendelser fra Norge, sier Sunvisson, som sier Qred nå har en drøy håndfull med ansatte i sitt Norges-team.

For Qred og Sunvisson er det også forskjell på det norske markedet kontra de andre markedene man opererer i. Den administrerende direktøren sier man merker at Norge er et rikt land.

– Beløpene som blir lånt ut er litt høyere i Norge. Samtidig er det de samme kundene vi låner ut penger til. Det er pizzarestauranter i alle land, forskjellen er bare at pizzaen koster 200 kroner i Norge, sier han.

Annen type kunder

Qred låner ut inntil to millioner kroner uten sikkerhet, men lånetakere må stille selvskylderkausjon. Den løsningen har Qred valgt ettersom at det er et litt spesielt marked man opererer i.

– Det er jo en helt annen type virksomhet med mikroforetak. Kundegruppen har spesielle krav og krever at det er raskt, enkelt og kjappe beskjeder. I tillegg er det ikke alltid det er noe å stille som sikkerhet, sier Sunvisson.

Han kan fortelle at med nyheten om banklisensen også vil gjøre at man vil utvide tjenestene sine i Norge, der man vil kunne få en sparekonto, vil Qred også opprette et kredittkort for bedriftene som er kunder hos fintechselskapet i nærmeste fremtid.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen