Liv Freihow i IKT-Norge og Ingar Bentsen i TheFactory lanserte Oslo Fintech Hub tidligere i år. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Slik vil de gjøre Oslo til finansteknologisk sentrum

Publisert

Den nye «huben» for fintech-gründere skal samarbeide tett med Stockholm, Helsinki og København om å hjelpe nordiske selskaper opp og frem.

– Oslo har et av de aller beste miljøene for fintech i Norden – med mange sterke selskaper. Det er ekstremt mye energi og engasjement, men de har manglet et samlingspunkt, sier Liv Freihow, direktør næringspolitikk i IKT-Norge.

Sammen med TheFactory lanserer organisasjonen nå «Oslo Fintech Hub» -- «en virtuell og fysisk hub for alle som jobber med finansiell teknologi». Nylig slapp IKT-Norge og Selmer en egen fintech-guide for startups som navigerer i jungelen av lover og regler i den finansielle sektoren. Slik veiledning er noe av det den nye huben skal hjelpe gründerne med, men den skal også samle investorene.

– Dette har vi jobbet med lenge. Fra før har vi kanskje den største samlingen av fintech-investorer i landet, og vi har sett at tilgangen til smart kapital er avgjørende for gründerne. Det er ikke hvem som helst som kan investere i slike selskaper, påpeker leder Ingar Bentsen i TheFactory, fintech-akseleratoren som i dag holder til på Fornebu.

Nordisk samarbeid

IKT Norge og TheFactory har fått med seg profilerte gründere som Espen Einn i Payr og Thea Sommerseth Myhren i Diwala i styringsgruppa som skal stake ut kursen for huben. De har også etablert en nordisk samarbeidsplattform med Stockholm Fintech Hub, Helsinki Fintech Farm og Copenhagen Fintech.

– Hver for oss blir vi i de nordiske landene oppfattet som veldig små, mens «Nordics» er en kjent og sterk merkevare. Nordiske verdier står veldig sterkt ute i verden, spesielt innen finansiell teknologi der tillit til aktørene er avgjørende, sier Freihow.

– Men Stockholm med sitt sterke tech-miljø, og selskaper som Klarna, er de egentlig så veldig interessert i hva som foregår i Norge?

– De er sterke på teknologi, men de trenger også et nordisk samarbeid. De også ser at «nordisk» er en mye sterkere merkevare enn «svensk».  Dessuten har de startups som er interessert i å komme inn i markeder i andre land, og da er nabolandene interessante, sier Freihow.

Foruten å utveksle nyttig kunnskap om markedene og utvide nettverket til gründerne, vil de ulike hubene samarbeide i det politiske påvirkningsarbeidet for å gjøre det lettere for fintech-startups gjennom tilpasning av lover og regler.

– Vi må sammen hjelpe startups med å komme ut i markedene i Norden, sier Bentsen.

Nye lokaler sentralt

Huben vil ha et fysisk lokale, men også andre enn de som har leid kontorplasser, skal kunne være medlem og nyte godt av tjenestene og nettverket. Målet er «å samle flest mulig av fintech-troppene», og intiativet skal derfor også samarbeide tett med den nye fintech-klyngen i Bergen.

– IKT Norge ligger bak slottet, Tøyen Startup Village i Gamle Oslo, The Factory ligger på Fornebu. Hvor skal egentlig huben ligge?

– Det vil komme noen nyheter om dette innen kort tid, men signaturen er ikke satt på papiret. Etter alle solemerker vil huben bli liggende svært sentralt i Oslo, sier Bentsen i TheFactory.