Espen Einn i Payr. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Payr-Espen snakker ut om klinsjen med medgründeren: «– Vi burde gått til parterapi.»

Publisert Sist oppdatert

Det som så ut som et startupeventyr som vokste inn i himmelen, var et drama fullt av krangler og mistillit.  Når seriegründer Espen Einn nå bygger Payr, sørger han for at historien fra hans forrige startup ikke gjentar seg.

Denne høsten har fintech-startupen Payr lansert sin regningsbetalingsapp, og har store ting på gang utover i året, med nye produkter. I Shifters podcast forteller den profilerte gründeren om tiden i hans forrige oppstart, Transfercar.

Espen Einn, som nylig skiftet etternavn fra Grimstad, gründet selskapet i forbindelse med studier i New Zealand. Transfercar løste utfordringen med leiebiler som ble hentet et sted og levert et annet sted, ved å matche disse bilene med fleksible reisende som reiste mot strømmen. Transfercar gikk ganske godt og utenfra så det meste lovende ut. Det ble at på til tatt opp i den prestisjetunge akseleratoren til 500 Startups i Mountain View i Silicon Valley.

Dyp konflikt

Det var bare ett stort problem, selskapet hadde svært store interne konflikter. Det var full skjærings mellom gründerne.

–  Jeg fikk med meg en av mine tidligere forelesere som medgründer. Det virket som en god idé å få inn en som var motsatt av meg. Han var veldig konservativ, med fokus på økonomi og regnskap. Men å velge en slik medgründer var en kilde til mange konflikter. Vi begynte å dra selskapet i to forskjellige retninger, og brukte mye ressurser på å demme opp for at den andre gjorde «rare ting», forteller Einn.

Hissige debatter

Da de bare var 15 ansatte laget de blant annet en omfattende personalhåndbok, bare for å sikre at den andre ikke gjorde noe galt.

– Vi stolte ikke på hverandre, det var bare mistillit, sier Einn.

Etter hvert handlet de faglige uenighetene om alt annet også.

– Vi burde gått til parterapi allerede det første året. Vi kunne nesten ikke snakke om politikk engang, uten at det ble en hissig debatt, forteller Einn.

Havarerte i Silicon Valley

I podcasten forteller han hva som skjedde foran totalhavariet under 500 Startups-deltagelsen, da den norske gründeren sa «enten går jeg, eller så går han».

– Transfercar presenterte aldri på den avsluttende demodagen, med eller uten meg, sier Einn.

Transfercar-dramaet er for lengst snøen som falt i fjor, og Espen Einn har lært. I podcasten forteller han inngående om Payrs ambisiøse planer for å utfordrer banknæringen, og hvordan han er opptatt av å bygge gode produkter og et godt arbeidsmiljø. Han forteller om den pågående fundingrunden. Om hvordan det er å jobbe i samme startup som samboeren. Om hvordan det er å få et nytt barn midt oppi det hele.

– Vi har lansert vårt første produkt og et barn midt oppi en fundraising-periode. Så det er egentlig deilig å sitte her og snakke med deg, som en liten pause i hverdagen.