Eniro

Ukens Norden: Finsk startup utfordrer Telenor Maritime, flopp for "Swipp", og ballongen sprekker for Eniro

Publisert Sist oppdatert

Eniro er på kanten av stupet. Det samme er den danske mobilbetalingstjenesteen Swipp. Men en finsk startup er i flytsonen til sjøs.

I Ukens Norden ser vi nærmere på hva som skjer i nabolandene. Og denne gangen er det action både i Danmark, Sverige og Finland.

Slutten nær for Eniro

Det begynte i Sverige en gang på 90-tallet da Gule sider ble forflyttet til internettet og det ble mulig å søke på informasjonen og tillegg koble svarene til kart. I 2000 opprettet så Telia selskapet Eniro av flere selskaper med lik virksomhet i konsernet. Senere samme år gikk selskapet på børs. I Norge ble selskapet en faktor å regne med etter kjøpet av Findexa i 2005.

Men nå ser det ut til at dagene er talte for Eniro. Da selskapet leverte kvartalsrapporten fredag kom det en kalddusj – selskapet vil ikke klare å betale låneavdragene sine.

Til Breakit sier den nye administrerende direktøren, Örjan Fridh:

– Vi har for høye lån i forhold til de inntekter virksomheten genererer. Amorteringskravene våre er for tøffe, og under andre kvartal neste år vil vi ikke klare å betale.
På grunn av dette har styret startet forhandlinger med seks banker, som sammen har lånt ut nesten 1,5 milliarder svenske kroner.

– Vi håper på å få til en løsning, men jeg kan ikke utelukke at vi må ta en rekonstruksjon av selskapet.

Svaret på hvorfor selskapet har endt opp her, finner vi nok best i den første setningen i denne saken. Søk og kart. Eniro har prøvd å posisjonere som best på lokale søk, men spør dine venner om hvor mange som i dag bruker Eniro for å finne noe på hjemmebane og hvor mange som bruker Google. Da har du antagelig svaret på hvorfor et selskap som til tider har vært både dominerende og børsrakett i det skandinaviske marked, nå snart kan være historie.

Finsk startup tar bølgen

Mobil kommunikasjon til sjøs har vært en norsk paradegren siden Maritime Communication Partner (siden mars i år: Telenor Maritime) ble etablert i 2002. Men der MCP bygget sitt navn ved hjelp av satellitter, har den finske startupen KNL funnet en måte å bruke vanlige radiobølger.

I følge nettstedet arcticstartup.com har selskapet jobbet i det stille det siste fire årene med å utvikle en måte å bruke kortbølge for å overføre data over veldig lange avstander. Og at selskapet skal være det eneste alternativet til satellitt for denne typen kommunikasjon.

Slike perspektiver interesserer naturlig nok investorer, og nå har KNL fått inn drøyt 82 millioner kroner (litt over 10 millioner dollar) i en av de største innledende serie A-rundene i Norden noen sinne.

Swipp swapp snute, du er ute...

I Norge vippser vi penger til hverandre, i Sverige swisher de og i Danmark var det nok tenkt at man skulle swippe. Men nå kan det se ut til at Swipp, som var et samarbeid mellom en rekke danske banker og utviklet av danske Bankdata ikke vil bli like ”verbifisert” som i nabolandene.

Danske Bank hoppet av samarbeidet allerede i 2012 og utviklet Mobile Pay, og nå ser det systemet til å gå seirende ut av striden. Tidligere i oktober meldte Danmarks nest største bank Nordea at de skal ”swippe” over til konkurrentens løsning og denne uken fortalte den tredje største banken, Jyske Bank, at de melder seg ut av Swipp-samarbeidet.

Dermed er nok løpet kjørt for danskene å få et enkelt ord for å overføre penger fra mobilen. ”Mobilepaye” høres bare ikke ut som en vinner.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned den nye Shifter-podcasten der Johan Brand i Kahoot forteller mer om lederskiftet. Men også om mye annet du kanskje ikke visste om Kahoot, slik som kunstnerkarrieren, lederstilen, garderobeprat i Amerika, etc etc.