Samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Tor Livius Midtbø / Samferdselsdepartementet

Nå kan du snart la førerkortet ligge igjen hjemme

Publisert Sist oppdatert

Det fysiske førerkortet digitaliseres.

– Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

– Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier han videre - i forbindelse med at Vegdirektoratet nå sender på høring forslag om regelverksendringer.

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som ifølge Samferdselsdepartementet gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte.

Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

Les også: Politiet vil løse passkaos med SMS

Frivillig supplement

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon, og blir være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske.

Det skal fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying - og det fysiske førerkortet må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet.

Samferdselsdepartementet tar sikte på at den tjenesten vil være i bruk i løpet av høsten 2019.

Les også: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup: «Ingen IT-ekspert, men likevel trygg»