Erna Solberg i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Stortinget.

Her forklarer Erna hvorfor de vil hente ut 1,25 milliarder kroner fra Investinor. Nå tvinges hun av egne partifeller til å gjøre retrett

Publisert Sist oppdatert

Næringskomiteen "redder" Investinor. 

En samlet næringskomité vedtok torsdag å sette en stopper for å tilbakeføre de 1,25 milliardene fra Investinor.

Shifter har tidligere skrevet om at regjeringen i forbindelse med Statsbusjettet 2017, ville tilbakeføre 1,25 milliarder fra det statlige investeringsselskapet Investinor, som investerer i norske vekstbedrifter. I tillegg mente regjeringen at i stedet for at Investinor skal investere i 100 millioners-klassen, heller skulle fordele 100 millioner kroner per år til matchende private tidligfaseinvestorer.

Nå setter en samlet næringkomité på Stortinget foten ned, også Høyres og Frps representanter.

–Svært gledelig. Dette er penger som skal brukes til å skape nye arbeidsplasser og bedrifter i Norge, sier komiteens leder Geir Polletstad til NTB etter torsdagens vedtak.

Regjeringen mener Investinor ikke har fungert

–Noen ganger bør vi som politikere tenke gjennom dersom et virkemiddel ikke virker, så bør vi endre på det. Det er det vi har gjort med Investinor. Det virker ikke. Det fungerer ikke slik det skal være, så da gjør vi endringer i det, sa statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime 16. november som begrunnelse på hvorfor regjeringen ville hente tilbake 1,25 milliarder kroner.

Nå setter regjeringspartienes partifeller i Næringskomiteen en stopper for det inntil en helhetlig gjennomgang og vurdering av Investinors mandat og rolle er på plass. Regjeringen har tidligere mottatt kritikk fra Abelia for å vingeklippe Investinor uten å ha et alternativ på plass.

– Dette er gode nyheter for innovative norske vekstbedrifter og det norske venturemarkedet i påvente av gjennomgangen som regjeringen nå har forpliktet seg til å gjennomføre, sier Daniel Ras-Vidal, daglig leder av FIN, innovasjonsforeningen i Abelia til Shifter

Ønsker offentlig gjennomgang

Han ønsker at gjennomgangen skjer i full offentlighet og at den starter umiddelbart og avsluttes senest i april 2017.

–En utredning må skje offentlig. Det blir feil hvis en liten gruppe sitter på innsiden av departementene og lager et forslag. Da ender vi opp som vi så nå, hvor regjeringen besluttet å fjerne 1,25 milliarder uten å ha et alternativ. Utredningen må bestå proffe aktører. Kunnskapsnivaået i departementene alene er for lavt, sier han.

Han legger vekt på at utredningen må ledes av personer med praktisk erfaring fra investeringsvirksomhet og at det etableres en referansegruppe hvor næringslivets og venturekapitalnæringens organisasjoner deltar.

Administrerende direktør i Investinor, Haakon H. Jensen er fornøyd med næringskomiteens vedtak.

–Dette ser vi positivt på og tolker de som en tillitserklæring fra komiteen. Vi avventer imidlertid de endelige budsjettvedtakene og den videre dialogen med eier. Vi har i denne prosessen fått verdifulle signaler fra politisk side som vi tar med oss i arbeidet med å best mulig levere på våre målsetninger fremover. Blir det endelige utfallet slik det ser ut nå, så er vi klare til å agere kraftfullt på det inn i 2017, sier Jensen til Shifter.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.