Christine Spiten, Blueye

PODCAST: Dronegründer Christine Spiten lever for havet og bor i en seilbåt. Blueye vil la andre enn forskere og forsikringsbransjen få øynene opp for det vi dumper i sjøen

Publisert Sist oppdatert

Blueye har laget undervannsdronen Pioneer, som gjør det mulig for folk flest å utforske havbunnen som en proff. Gründerne er på investorjakt, men for Christine Spiten handler det ikke bare om business, men også om å gjøre en forskjell.

Nylig startet selskapet forhåndssalget av det som kanskje er verdens mest avanserte undervannsdrone for hobbybruk, Pioneer. Den er etter sigende så god at selv proffene sikler etter den, og den koster bare en brøkdel av prisen. Christine Spiten har gründet selskapet sammen med Erik Dyrkoren og Martin Ludvigsen, og bruker høyteknologi utviklet ved NTNU. Interessen har vært stor, og nå leter dronestartupen etter kompetente investorer som kan hjelpe Blueye ut i verden. For Spiten handler det om å drive business, men også om noe hun har brent for siden hun var liten.

- Det er utrolig mye kult i havet, men det er også fullt av ting som ikke hører hjemme der, av avfall fra oss forbrukere, sier Spiten i den seneste podcasten til Shifter.

Problem ble til idé

Hun forteller hvordan arbeidet med droneutviklingen har åpnet en ny verden av fantastiske naturopplevelser, men også av omfattende forsøpling. Biler, båter, og det ene og andre er å finne langs kysten.

- Jeg har for eksempel høye verdier av PCB i blodet mitt, som er en miljøgift som ble forbudt ti år før jeg ble født. Noe jeg har fått i meg ved å spise sjømat, sier Spiten, som er utdannet innen industriell økonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Hun viser til hvordan avfallet, blant annet mikroplast, akkumulerer seg i næringskjeden.

- Jeg har vært mye frustrert. Men jeg tror jeg bare gjør det verre for meg selv ved å bli sinna eller lei meg over disse problemene. Da får jeg heller ta grep, sier hun.

I podcasten forteller hun hvordan engasjementet førte henne inn i dronebransjen, og hvordan Pioneer og andre droner skal bli god business, samtidig som de kan bidra til å løse et stort miljøproblem.

Bor i en båt

Spiten forteller om hvordan Blueye har satt sammen teamet, om ulike roller, og hvordan de har utviklet dronen. Ellers får vi høre at hun bor året rundt i en seilbåt uten dusj. Hun forteller om hvordan hun hacket sammen sin første drone i forbindelse med feltarbeid i Tanzania og Brasil i studietiden. Om hennes møte med Richard Branson,og ikke minst Don Walsh, den første som dro ned til bunnen av Marianergropen, verdens dypeste sted. Dessuten om hvordan hun finner en god balanse mellom arbeid og fritid, ved å dra utenfor mobildekningen for å surfe. Om NM-tittelen i seiling, om jakten på funding. Samt mye, mye mer.

[synq_video_player video_id="61fdecb6661b4233989a6d9be54e8df3"]


Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.