Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond, eller "Oljefondet" om du vil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljefondet investerte for lite i teknologi utenfor Europa -- gikk glipp av 101 milliarder

Publisert Sist oppdatert

Det norske oljefondet har investert "for mye" i Europa, og dermed gått glipp av 101 milliarder kroner. 

Det var E24 som først omtalte Oljefondets kritikk av egne investeringer for 2017. Der kom det også frem at det var nettopp teknologiaksjene -- som hadde hatt best avkastning på bransjenivå hos Oljefondet, som man burde investert mer i. Avkastningen i denne sektoren var på 32,4 prosent. Dette ifølge en rapport Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, la frem om fondets risiko og avkastning i 2017.

Oljefondet har et mandat om å la hovedvekten av investeringer gå til Europa, og det var nettopp dette mandatet som ble fulgt for fjoråret. Til sammen har Oljefondet dermed tapt 101 milliarder kroner, om man baserer den mulige avkastningen på markedets størrelse.

I forbindelse med at rapporten fra Oljefondet ble publisert, innrømte Slyngstad at techinvesteringene kunne vært større.

-- Det er helt klart at de selskapene som har gått desidert best de siste årene har vært store teknologiselskap. Og de er en mye større del av de amerikanske børsene enn de europeiske. Så vi har selvsagt gått glipp av betydelig avkastning, sa Slyngstad under fremleggelsen.

På et pressemøte utelukket ikke Slyngstad at man bør gjøre en ny vurdering av om fondet fortsatt bør være overvektet i Europa, og undervektet i Canada og USA.